Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) are la baza fundamentelor sale o tradiție sustenabilă a învățământului superior susținută prin înființarea la Timișoara a Facultății de Filosofie (1841) și apoi a Facultății de Drept (1845). În baza Decretului Regal nr. 660 din 30 decembrie 1944, semnat de Regele Mihai I al României, Universitatea de Vest din Timișoara, noua alma mater studiorum, era abilitată să ofere programe de studii universitare în domeniile Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină Umană, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie.
Prin Decretul nr. 175 publicat în Monitorul Oficial nr. 177 din 3 august 1948 a luat ființă Institutul Pedagogic din Timișoara cu o unică facultate, Facultatea de Matematică-Fizică, cu durata studiilor de 3 ani.
Începând cu 1 septembrie 1956 se înființează Facultatea de Filologie.
În anul 1959 a fost înființat Institutul Pedagogic de 5 ani din Timișoara cu Facultățile de Matematică, Fizică-Chimie, Filologie, Științe Naturale și Agricole, Istorie și Geografie, Arte Plastice, Educație Fizică.
Perioada modernă a instituției de învățământ superior s-a reconfigurat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 999 din 27 septembrie 1962, prin care s-a decis ca instituția de învățământ superior să poarte denumirea de Universitatea din Timișoara, având în componență Facultățile de Matematică-Mecanică, Fizică și Filologie și secții de Muzică și Arte.
Între anii 1962-1989, activitatea universității s-a desfășurat pe baza repetatelor ordine și decizii ministeriale, care prevedeau formele de învățământ, facultățile, secțiile, catedrele și disciplinele. Astfel, în 1967 se înființează Facultatea de Științe Economice, cu funcționarea unei secții de Drept în cadrul acesteia, iar în 1968 este solicitată ministerului de resort reorganizarea Facultăților de Muzică, Arte Plastice, Istorie-Geografie, Educație Fizică și Sport. După anul 1976 acestea vor fi desființate, universitatea traversând o perioada dificilă ca instituție de învățământ superior. Vor fi desființate specializări din cadrul Facultății de Filologie, iar Facultățile de Fizică și Matematică vor deveni secții în cadrul Facultății de Științele Naturii. În anul 1971 se înființează în cadrul Facultății de Matematică-Mecanică secția de Informatică.
În anul 1989 existau în universitate trei facultăți: Științe ale Naturii (cu secțiile de Matematică, Informatică, Matematică-Fizică și Fizică), Filologie (cu secțiile de Limba și Literatura Română și Limbi Străine: engleză, franceză, germană, rusă) și Studii Economice (cu secțiile de Economia Industriei, Finanțe-Contabilitate și Contabilitate și Economie Agrară).
Perioada imediat următoare evenimentelor din 1989 aduce schimbări substanțiale în structura universității, oferta fiind îmbogățită cu noi domenii prin Facultățile de Arte Plastice, Educație Fizică și Sport, Chimie, Geografie, Biologie, Psihologie și Sociologie, Drept, Muzică și Teatru. Începând cu anul universitar 1990-1991, activitatea didactică înregistrează schimbări fundamentale. S-a stabilit o autonomie a facultăților în luarea deciziilor importante privind procesul de învățământ și așezarea pe coordonatele de bază privind profilul specializărilor. În anul 1999 s-a autorizat înființarea celei mai tinere facultăți UVT, Facultatea de Științe Politice și Științe ale Comunicării. Începând cu 2003, Facultatea de Litere găzduiește și secția de Teologie Ortodoxă.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 458 din 29.07.1994, instituția primește denumirea actuală – Universitatea de Vest din Timișoara.
Evoluția facultăților UVT de-a lungul timpului este descrisă în tabelul de mai jos.