Ești aici:

Am nevoie de consiliere pentru a alege studiile universitare

Platforma de testare vocațională YTM & Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT

Uitându-te prin ofertele universităților și ascultând recomandările uneori contradictorii și vagi primite de la cei din jur, este posibil să te simți copleșit de presiunea de a lua o decizie cu privire la viitorul tău. Întrebările cu care se frământă elevii în această perioadă, de obicei, sunt: 

„De unde știu ce program de studii să aleg?”,

„Care este decizia cea mai corectă?”,

„Ce ar trebui să iau în calcul când îmi aleg traseul pe care să merg mai departe?”

Te-ai regăsit în aceste dileme? Echipa Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din Universitatea de Vest din Timișoara (CCOC-UVT) este prezentă în viața studenților UVT în mod permanent, prin diverse activități și materiale care au scopul de a-i ajuta pe aceștia să se simtă mai siguri în deciziile de carieră pe care le iau. Deoarece alegerea unui program de studii universitare este o decizie de carieră extrem de importantă, suntem aici și pentru tine, ca să ne asigurăm că primești ghidajul de care ai nevoie în acest moment. 

Astfel, îți răspundem pe scurt la întrebările de mai sus: 

    • Când alegi un program de studii universitare, este util să iei în considerare următoarele aspecte: interesele tale, personalitatea ta, valorile tale, abilitățile și competențele pe care le-ai acumulat până în acest moment. 
    • Nu există decizie absolut corectă sau complet greșită. Cât de fericit și satisfăcut vei fi cu decizia făcută depinde în mare parte de potrivirea între tot ceea ce te compune pe tine ca persoană și ceea ce va solicita traseul de carieră pe care îl alegi.
    • Astfel, primul lucru pe care poți să faci este să te străduiești să te cunoști mai bine și, ca un detectiv bun, să pui sub lupă și să investighezi trăsăturile și interesele tale.

În această călătorie interesantă spre interesele și trăsăturile tale te poate sprijini și platforma YTM, special creată pentru tine de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) ca să-ți fie un ghid în decizia pe care urmează să o iei. Prin intermediul acestei platforme, poți să îți evaluezi personalitatea, aptitudinile și interesele tale profesionale, printr-un test de orientare vocațională. Raportul și recomandările rezultate în urma parcurgerii acestui test pot fi foarte utile în procesul de luare a unei decizii cu privire la studiile universitare pe care le vei urma în viitor. Poți accesa testele din cadrul platformei gratuit, AICI. 

În cazul în care în urma completării testelor ai întrebări și să dorești clarificări în legătură cu rezultatele oferite de platformă, consilierii din cadrul CCOC-UVT te așteaptă la o discuție despre această temă. În acest sens, poți programa o ședință de consiliere individuală în carieră, prin completarea ACESTUI FORMULAR. Noi ne vom asigura că un consilier te va lua sub aripile lui și te va ajuta să te descoperi pe tine în profunzime și să descoperi strategii prin care te poți informa despre traseele de carieră, ca în final să alegi un program de studii universitare care se va potrivi cât mai bine cu tine și cu scopurile tale pentru viitor.