#SocialHacks pentru viitorii studenți

Drd. Zselyke Pap

Consilier în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT

Odată cu începerea primului an de studii universitare, viața ta socială va trece prin modificări serioase. Este posibil să fii „fluturașul social” în grupul tău actual și să aștepți cu nerăbdare întâlnirea cu colegii și profesorii noi, dar, în același timp, este posibil și să fii și speriat de această schimbare. Întrebările „Oare îmi voi face prieteni noi?”, „Oare o să mă observe cei din jur?”, „Ce se întâmplă dacă rămân singur și izolat?”, sunt foarte frecvent formulate de majoritatea tinerilor în perioada de tranziție dintre viața de liceu și studenție.

În acest scurt articol amintim câteva dintre strategiile practice care te pot ajuta să te integrezi mai bine și să găsești prieteni în mediul nou care te așteaptă.

1. Amintește-ți că și ceilalți sunt în aceeași barcă

Deoarece nu doar pentru tine, dar și pentru ceilalți este un început nou, majoritatea colegilor din jur vor avea dorința de a lega prietenii noi. Dar uneori ne simțim stângaci în interacțiuni și evităm să intrăm în discuții cu ceilalți, gândindu-ne că cei din jur vor vedea toate defectele noastre într-o interacțiune și ne vor respinge. Când te simți anxios să începi o discuție, gândește-te că există o probabilitate ca cel cu care ai vrea să interacționezi să aibă aceeași frică și pune-ți întrebarea: Eu judec pe toată lumea după fiecare aspect negativ mai mic sau mai mare pe care o observ într-o interacțiune?

Este foarte probabil ca exprimările tale mai stângace, interesele tale pe care tu le consideri ciudate, părul tău pe care tu îl vezi groaznic și inacceptabil, sau alte lucruri care pentru tine sunt „defecte”, să nu fie percepute astfel de către cei din jur. Dacă suntem judecători foarte aspri cu noi înșine putem pierde interacțiuni valoroase, pentru că nici nu oferim șansa celeilalte persoane să ne cunoască. Pe scurt, cei din jur vor avea dorința de a interacționa, la fel ca tine. Dar vor avea și anxietate și nesiguranță în această prima interacțiune, la fel ca tine. Sparge gheața! Oferă celorlalți șansa să te cunoască

2. Fii prezent unde se întâmplă interacțiunile, dar caută și momentele private

Va fi esențial să participi la evenimentele organizate cu scopul de a crea relații noi. Un început foarte bun poate fi Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, care va include o varietate de momente în care poți interacționa cu ceilalți boboci, și cu cât participi la mai multe astfel de activități cu atât o să descoperi mai bine care sunt grupurile care se potrivesc cu tine, unde găsești persoanele care au interese, valori și personalități similare cu tine. Însă, este foarte important să creezi și momente în care petreci timp de calitate și cu grupuri mai mici și chiar cu o singură persoană. Întâlnirile în grup mare sunt valoroase pentru a te cunoaște cu cât mai multă lume, dar întâlnirile mai restrânse și discuțiile private vor fi cele care vor lega prieteniile adevărate. În contexte mai private este mult mai probabil să discuți cu celălalt despre subiecte mai de substanță, care vor crea adevărata legătură într-o prietenie.

3. Fii interesat de ceea ce îi interesează pe ceilalți

Studiile de psihologie socială au arătat în repetate rânduri că suntem mai plăcuți dacă arătăm interes autentic față de ceilalți decât dacă vorbim doar despre noi. Chiar dacă ai cele mai fascinante hobby-uri și experiențe despre care dorești să povestești (și nu este nimic greșit în asta), ai grijă să nu domini discuțiile. Ascultă-i cu răbdare pe cei din jur, din interesul de a-i cunoaște, și nu cu scopul de a oferi un răspuns frapant. Atunci când îi ascultăm pe ceilalți și între timp ne gândim la ce răspuns să oferim la ceea ce spune persoana respectivă pierdem foarte mult din interacțiune. Fă un experiment. Întreabă pe cineva cum se simte, cum a fost ziua lui, ce îi place, și doar ascultă activ și cu interes. Există o foarte mare probabilitate ca persoanele față de care demonstrezi astfel de implicare să fie mai apropiate de tine și, la rândul lor, să te întrebe despre ziua ta, despre lucrurile care îți plac și să te asculte cu interes.

4. Îngrijește-te ca să ai mai multă încredere în tine

Deși pare banal, îngrijirea personală de bază poate determina cum ne simțim într-o zi și cum interacționăm cu ceilalți. Primul pas spre a te simți bine este să arăți bine. Și nu ne referim aici la faptul că trebuie să fii cea mai atractivă persoană din grup și să te îmbraci numai în costum și în haine scumpe, nu despre asta este vorba. Esențial este ca, înainte să pleci de acasă, când te uiți în oglindă, tu să te simți bine în pielea ta. Să porți ceva în care te simți încrezător, să fii aranjat așa cum te simți tu cel mai confortabil. Dacă într-o interacțiune socială gândul tău este la faptul că vezi o pată pe tricoul tău sau că nu ai mai stat să-ți aranjezi părul dimineața, și ești convins că ceilalți te judecă pentru acest lucru, vei fi mai puțin implicat în interacțiune și vei avea dorința să părăsești situația cât mai repede. Asigură-te că pe parcursul zilei nu te vei simți inconfortabil datorită felului în care ești îngrijit sau îmbrăcat (corespunzător standardelor tale personale), și încrederea ta de sine îți va mulțumi la final de zi.

5. Telefonul te conectează cu cei îndepărtați fizic, dar te distanțează de cei din jurul tău

Când aștepți la rând undeva, când stai cu colegii în sală așteptând profesorul, când ești la restaurant cu un grup nou și așteptați să vină ospătarul cu mâncarea, uită-te în jur câteva minute. Și observă ce se întâmplă în aceste momente de așteptare dacă aveți telefoanele în mână, și ce se întâmplă dacă nu le scoateți imediat ce nu există o activitate concretă. Diferența este izbitoare. O serie de studii foarte interesante au arătat în moduri repetate că telefonul este dușmanul relațiilor, nu facilitatorul acestora. Cu cât avem telefonul mai la îndemână, cu atât zâmbim mai puțin, observăm mai puține situații relevante pentru noi și este mai puțin probabil să facem cunoștință cu cineva nou.

Mesajul de luat acasă: rezistă tentației de a te ascunde în telefon de fiecare dată când ești pus în situația de a sta cu cineva într-un anume loc și a aștepta să se întâmple ceva, fără să aveți o activitate concretă. Te vei întâlni astfel, în adevăratul sens al cuvântului, cu mai multe persoane. Nu doar fizic, dar și la un alt nivel, care va deschide poarta spre relații noi.

Ca să sumarizăm…

Cum vor fi relațiile tale noi, în mediul nou? Vei avea prieteni sau te vei simți izolat? Depinde de tine! Rețeaua ta socială va fi construită de modul în care te deschizi spre ceilalți și vei fi disponibil la întâlniri cu oameni noi. Sparge gheața, prima dată în nesiguranța ta, iar apoi și în a celorlalți, făcând primul pas. Ascultă și vei fi ascultat, și, nu uita, telefonul este menit să te conecteze cu cei cu care nu poți fi apropiat fizic. Nu-l lăsa să te distanțeze de cei care sunt lângă tine și își doresc la fel de mult interacțiune cum îți dorești și tu.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment