Ești aici:

Candidați români de pretutindeni

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), cetățenii români de pretutindeni participă la concursul de admitere pe locuri special acordate acestei categorii de candidați, finanțate de la bugetul statului român, sau pe locuri de studii cu taxă în lei (în cuantum egal cu cel pentru cetățenii români). Locurile finanțate de la bugetul de stat pot fi:

  • fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă;
  • fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă.

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

  • persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi în alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit;
  • românii emigranţi, indiferent că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
  • etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc;

cât timp nu dețin carte de identitate românească – adică nu au domiciliul stabil pe teritoriul României.

Înscrierea la concursul de admitere se realizează exclusiv online, prin intermediul platformei www.admitereonline.uvt.ro. Candidații români de pretutindeni vor selecta facultatea de care aparține programul de studii universitare de care sunt interesați, ciclul de studii universitare pe care îl vor urma (licență/masterat), iar apoi sesiunea specială de admitere pentru candidații români de pretutindeni, completând informațiile personale și încărcând documentele justificative necesare.

Candidații își vor exprima, în ordinea preferințelor, opțiunile de înscriere la programele de studii, prin intermediul platformei de admitere online. Dacă sunt interesați de programe de studii de la facultăți diferite, candidații vor crea mai multe „dosare” electronice de admitere. Un candidat poate fi admis pe un singur loc finanțat de la bugetul de stat pentru același ciclu de studii universitare, cu bursă sau fără bursă. În cadrul unui dosar depus, candidatul poate selecta mai multe opțiuni de programe de studii universitare de licență, respectiv de masterat, de care este interesat, derulate în cadrul aceleiași facultăți. Pentru aceeași facultate, un candidat nu poate depune mai mult de două dosare (exceptând situația în care candidatul dorește să urmeze, în paralel, 2 programe de studii universitare de licență/masterat din cadrul unei facultăți).

Candidații care aplică pentru locuri destinate românilor de pretutindeni vor achita taxa de înscriere în cuantum egal cu candidații cetățeni români (200 de lei) înainte de depunerea dosarului pe platforma online de admitere. Ulterior, după începutul anului universitar, tuturor candidaților înmatriculați pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă le va fi restituit cuantumul taxei respective (exclusiv pentru dosarul admis pe unul dintre tipurile de locuri anterior menționate, unde candidatul a confirmat locul).

Documentele candidaților necesare pentru procesul de admitere vor fi încărcate de aceștia pe platforma de admitere până la termenul limită pentru înscriere și vor fi prezentate în original la UVT până cel târziu la data de 29 septembrie 2025, pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT. În cazul în care documentele în original nu vor fi prezentate la birourile de resort ale UVT în termenul anterior menționat sau în cazul în care se constată discrepanțe între datele înscrise în aceste documente și datele/documentele încărcate de candidați pe platforma de admitere, candidații își vor pierde locul confirmat la UVT. Candidații români de pretutindeni admiși pe un loc finanțat de la bugetul de stat (cu bursă sau fără bursă) își vor pierde locul confirmat în urma procesului de admitere dacă nu vor depune la UVT diploma de bacalaureat (sau echivalentă) și foaia matricolă în original până la data de 29 septembrie 2025.

După încheierea perioadei de înscriere, opțiunile, ordinea acestora, precum și alte informații din fișa de înscriere nu pot fi modificate.

Alegerea opțiunilor este poate cea mai importantă activitate din cadrul procesului de înscriere pentru admiterea la studii universitare. Printr-o opțiune înțelegem alegerea unui program de studii universitare împreună cu un tip de loc. Locurile pot fi finanțate de la bugetul de stat, cu bursă sau fără bursă, sau pot fi cu taxă. Astfel, vă îndemnăm să selectați cu atenție opțiunile voastre! Crearea clasamentelor se va face în funcție de ordinea opțiunilor voastre pe programe de studii și tipuri de locuri. Dacă nu veți selecta și opțiuni pe locuri cu taxă, nu veți fi distribuiți pe aceste locuri în cazul în care nu veți fi eligibili pentru un loc finanțat de la bugetul de stat.

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în anul 2025, procesul de admitere pentru studiile universitare de licență și de masterat se va desfășura în două sesiuni distincte, în perioadele mai-iulie, respectiv august-septembrie.

Pentru prima sesiune, procesul de admitere (cuprinzând toate etapele aferente, până la afișarea listelor finale cu candidații înmatriculați) se desfășoară până la data de 21 iulie 2025 pentru ciclul de studii universitare de licență, respectiv 22 iulie 2025 pentru ciclul de studii universitare de masterat.

Pentru cea de-a doua sesiune, procesul de admitere (cuprinzând toate etapele aferente, până la afișarea listelor finale cu candidații înmatriculați) se desfășoară până la data de 15 septembrie 2025 pentru ciclul de studii universitare de licență, respectiv 17 septembrie 2025 pentru ciclul de studii universitare de masterat.

Fiecare facultate a UVT, prin regulamentul propriu pentru organizarea și desfășurarea procesului de admitere la studiile universitare, stabilește propriul calendar care cuprinde toate etapele procesului de admitere. Astfel, pentru a accesa calendarul aferent procesului de admitere specific unui program de studii universitare, vă invităm să consultați pagina facultății care derulează respectivul program de studii sau pagina programului de studii.

Candidații români de pretutindeni care prezintă acte de studii românești (diploma și certificate) emise în urma absolvirii unor programe de studii cu predare în limba română sau acte de studii/situații școlare atestând cel puțin trei ani de studii consecutivi urmați în limba română, într-o unitate școlară sau instituție de învățământ superior din sistemul național din România sau din străinătate, sau certificate sau atestate de competență lingvistică în limba română de nivel minimum B1, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi străine, eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar organizatoare ale cursului de inițiere în limba română, de instituțiile de învățământ superior acreditate din România care organizează Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, indiferent de domeniul studiat, de lectoratele de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din instituțiile de învățământ superior din străinătate, de Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român, se pot înscrie direct la programe de studii universitare.

Românii de pretutindeni care au dobândit competențe de limba română în contexte informale pot obține certificarea acestor competențe printr-o evaluare (nivel minimum B1), definită conform Cadrului european comun de referință pentru învățarea limbilor. Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie, organizează certificarea competențelor lingvistice, potrivit unui calendar afișat pe site-ul lift.uvt.ro/certificate-de-competenta-lingvistica, cu cel puțin două săptămâni înainte de finalizarea înscrierilor pentru concursul de admitere la studii universitare la UVT.

Candidații care nu îndeplinesc condițiile de mai sus referitoare la cunoașterea limbii române vor frecventa Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Universitatea de Vest din Timișoara derulând acest program de studii prin Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie (pentru candidații declarați admiși la categoria fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, anul pregătitor de limba română este finanțat în același regim cu întregul ciclu de studii). Candidații care sunt în această situație se vor înscrie prin intermediul platformei online de admitere și pentru Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini (vor bifa în cadrul dosarului de înscriere la studii universitare de licență/masterat că doresc înscrierea la acest program).

Acte necesare pentru procesul de admitere la studii universitare de licență pentru românii de pretutindeni (vor fi încărcate pe platforma de admitere online până la termenul limită pentru înscriere stabilit prin regulamentele proprii ale facultăților privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere și vor fi prezentate în original la UVT până la data începerii anului universitar (29.09.2025) pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT):

      • formularul de înscriere la studii universitare – completat pe platforma de admitere online;
      • certificat de naștere – copie și traducere autorizată (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • buletin/act de identitate;
      • pașaport, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii universitare (valabil cel puțin până în luna aprilie 2026) – copie după primele 3 pagini;
      • certificat de căsătorie (dacă este cazul) – și traducere autorizată în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • adeverință medicală tip (eliberată în România sau în țara de origine) nu mai veche de 90 de zile de la data prezentării acesteia la biroul de preluare a documentelor, care să ateste dacă respectivul candidat este apt pentru a se înscrie să parcurgă studii universitare și, dacă este cazul, afecțiunile cronice de care suferă candidatul (neuropsihiatrice, de natură psiho-patologică, pulmonare, dermato-venerice, handicap (tipul, gradul) etc.). Tulburările specifice de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie etc.) sau eventuale cerințe educaționale speciale vor fi atestate printr-un certificat de diagnostic – și traducere autorizată în limba română (dacă este cazul);
      • diplomă de bacalaureat sau echivalentă – și traducere autorizată (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • pentru candidații care au urmat/absolvit deja un alt ciclu de studii universitare de licență: diploma de licență, însoțită de foaia matricolă / suplimentul la diplomă – și traduceri autorizate (unde este cazul) în limba română și/sau, dacă este vorba de o instituție de învățământ superior din România, adeverință de la universitatea unde a urmat programul de studii universitare de licență cu specificarea regimului de studii (finanțat de la bugetul de stat/cu taxă);
      • pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS), declarație pe proprie răspundere că nu are buletin/carte de identitate românească, întocmită la notar;
      • declarație pe propria răspundere, pe baza voinței liber exprimate, cu respectarea condițiilor prevăzute de Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, că își asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetățenie sau reședință pentru desemnarea minorității sau comunității respective, declarație dată la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al României din țara de cetățenie sau reședință ori la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Excepție fac candidații care dețin cetățenia română sau cetățenia Republicii Moldova (conform modelului disponibil pe site-ul UVT, AICI);
      • dovada cunoașterii limbii române, prin acte de studii românești (diploma și certificate) emise în urma absolvirii unor programe de studii cu predare în limba română sau acte de studii/situații școlare atestând cel puțin trei ani de studii consecutivi urmați în limba română, într-o unitate școlară sau instituție de învățământ superior din sistemul național din România sau din străinătate, sau prin certificate sau atestate de competență lingvistică în limba română de nivel minimum B1, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi străine, eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar organizatoare ale cursului de inițiere în limba română, de instituțiile de învățământ superior acreditate din România care organizează Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, indiferent de domeniul studiat, de lectoratele de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din instituțiile de învățământ superior din străinătate, de Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român; cetățenii din categoria românilor de pretutindeni care nu pot dovedi cunoașterea limbii română prin unul dintre documentele anterior menționate se vor înscrie pentru a parcurge Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini înainte de programul de studii universitare vizat.
    •  

Prin traducere autorizată într-o limbă de circulație internațională se înțelege în limba engleză sau franceză.

Admiterea la studiile universitare de licență se va desfășura pe bază de concurs de dosare, cu respectarea condițiilor solicitate în privința dosarelor de candidatură și a criteriilor precizate în regulamentul propriu privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere a fiecărei facultăți din cadrul UVT. În cazul învățământului superior vocațional, admiterea la studii este condiționată de susținerea unor probe de aptitudini la care candidații trebuie să participe. În cadrul UVT se află în această situație programele de studii universitare derulate de Facultatea de Muzică și Teatru, Facultatea de Arte și Design, Facultatea de Educație Fizică și Sport și programul de studii universitare de licență Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Mai multe detalii despre procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare pot fi găsite pe paginile aferente acestora.

În situația în care numărul candidaților români de pretutindeni este mai mare decât numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat alocate unei facultăți pentru această categorie de candidați, departajarea acestora se face în conformitate cu prevederile din regulamentul privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere de la nivelul facultății.

Acte necesare pentru procesul de admitere la studii universitare de masterat pentru românii de pretutindeni (vor fi încărcate pe platforma de admitere online până la termenul limită pentru înscriere stabilit prin regulamentele proprii ale facultăților privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere și vor fi prezentate în original la UVT până la data începerii anului universitar (29.09.2025) pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT):

      • formularul de înscriere la studii universitare – completat pe platforma de admitere online;
      • certificat de naștere – și traducere autorizată (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • buletin/act de identitate;
      • pașaport, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii universitare (valabil cel puțin până în luna aprilie 2026) – copie după primele 3 pagini;
      • certificat de căsătorie (dacă este cazul) – și traducere autorizată în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • adeverință medicală tip (eliberată în România sau în țara de origine) nu mai veche de 90 de zile de la data prezentării acesteia la biroul de preluare a documentelor, care să ateste dacă respectivul candidat este apt pentru a se înscrie să parcurgă studii universitare și, dacă este cazul, afecțiunile cronice de care suferă candidatul (neuropsihiatrice, de natură psiho-patologică, pulmonare, dermato-venerice, handicap (tipul, gradul) etc.). Tulburările specifice de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie etc.) sau eventuale cerințe educaționale speciale vor fi atestate printr-un certificat de diagnostic – și traducere autorizată în limba română sau într-o limbă de circulație internațională (dacă este cazul);
      • diplomă de licență – și traducere autorizată (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • supliment / foaie matricolă la diploma de licență – și traducere autorizate (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
      • pentru candidații care au urmat/absolvit deja un alt ciclu de studii universitare de masterat: diploma de masterat, însoțită de foaia matricolă / suplimentul la diplomă – și traduceri autorizate (unde este cazul) în limba română sau într-o limbă de circulație internațională și/sau, dacă este vorba de o instituție de învățământ superior din România, adeverință de la universitatea unde a urmat programul de studii universitare de masterat cu specificarea regimului de studii pe ani (finanțat de la bugetul de stat/cu taxă);
      • pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS), declarație pe proprie răspundere că nu au buletin/carte de identitate românească, întocmită la notar;
      • declarație pe propria răspundere, pe baza voinței liber exprimate, cu respectarea condițiilor prevăzute de Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, că își asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetățenie sau reședință pentru desemnarea minorității sau comunității respective, declarație dată la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al României din țara de cetățenie sau reședință ori la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Excepție fac candidații care dețin cetățenia română sau cetățenia Republicii Moldova (conform modelului disponibil pe site-ul UVT, AICI);
      • dovada cunoașterii limbii române, prin acte de studii românești (diploma și certificate) emise în urma absolvirii unor programe de studii cu predare în limba română sau acte de studii/situații școlare atestând cel puțin trei ani de studii consecutivi urmați în limba română, într-o unitate școlară sau instituție de învățământ superior din sistemul național din România sau din străinătate, sau prin certificate sau atestate de competență lingvistică în limba română de nivel minimum B1, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi străine, eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar organizatoare ale cursului de inițiere în limba română, de instituțiile de învățământ superior acreditate din România care organizează Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, indiferent de domeniul studiat, de lectoratele de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din instituțiile de învățământ superior din străinătate, de Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român; cetățenii din categoria românilor de pretutindeni care nu pot dovedi cunoașterea limbii română prin unul dintre documentele anterior menționate se vor înscrie pentru a parcurge Programul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini înainte de programul de studii universitare vizat.

Prin traducere autorizată într-o limbă de circulație internațională se înțelege în limba engleză sau franceză.

Admiterea pentru această categorie de candidați la ciclul de studii universitare de masterat este condiționată de participarea la probele de examen în cadrul facultăților UVT ce derulează programele de studii universitare de masterat pentru care au optat candidații. Aceștia vor susține probe de admitere în funcție de opțiunea aleasă, conform regulamentului privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere la programele de studii universitare de la ciclul de studii de masterat a fiecărei facultăți pentru care au optat.

Candidații români de pretutindeni declarați admiși la Universitatea de Vest din Timișoara pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, cu bursă sau fără bursă vor confirma locul, în termenul precizat de calendarul stabilit de fiecare facultate în parte prin regulamentele proprii, pe platforma de admitere online, conectându-se în contul propriu, vizualizând dosarul care a fost declarat admis, selectând butonul „Plătește” din dreptul taxei de înmatriculare, selectând opțiunea Scutire taxă și încărcând la secțiunea documente justificative ACEASTĂ DECLARAȚIE, completată și semnată.

Candidații români de pretutindeni declarați admiși la Universitatea de Vest din Timișoara pe locuri cu taxă vor confirma locul, în termenul precizat de calendarul stabilit de fiecare facultate în parte prin regulamentele proprii, pe platforma de admitere online, conectându-se în contul propriu, vizualizând dosarul care a fost declarat admis și achitând taxa de înmatriculare (250 de lei). Totodată, candidații admiși pe un un loc cu taxă vor achita 30% din valoarea taxei anuale de studii până la data de 23 iulie 2025, pentru sesiunea de admitere din luna iulie, respectiv până la data de 15 septembrie 2025 – ciclul de studii universitare de licență și 17 septembrie 2025 – ciclul de studii universitare de masterat, pentru sesiunea de admitere din luna septembrie, prin plată online cu cardul pe platforma de admitere online.

După obținerea aprobării de școlarizare din partea Ministerului Educației  și Cercetării din România, studenții români de pretutindeni înmatriculați la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) solicită reprezentanțelor României din țările de domiciliu/reședință viza de studii și, ulterior, au obligația să își depună dosarul la Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș pentru obținerea dreptului de ședere legal în România cu scopul de a studia (permis de ședere pe toată perioada studiilor).

În cazul în care românii de pretutindeni își schimbă domiciliul stabil în România pe parcursul studiilor, aceștia pot continua studiile în conformitate cu reglementările UVT pentru cetățenii români cu domiciliul stabil în România, începând cu anul universitar următor.

Pentru a putea studia și locui în România, studenții români de pretutindeni înmatriculați la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) care nu dețin cetățenie română sunt obligați să parcurgă următorii pași:

  • obținerea vizei de lungă ședere pentru studii de la misiunea diplomatică din țara de reședință;
  • obținerea permisului de ședere temporară în România, de la Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș – solicitare depusă cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii vizei de lungă şedere.

Viza pentru studii

Viza este un document eliberat persoanei solicitante, de către un stat gazdă, prin intermediul căruia i se permite accesul de lungă/scurtă durată pe teritoriul statului respectiv.

În cazul studenților internaționali, statul român acordă viza de lungă ședere pentru studii (simbol D/SD). Aceasta este valabilă 180 de zile, acordând drept temporar de ședere pe teritoriul României pentru cel mult 90 de zile cumulate în perioada sa de valabilitate. Viza de lungă şedere le permite studenților români de pretutindeni, intraţi pe teritoriul României, să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară şi să obţină un permis de şedere.

Acte necesare pentru viza de student:

  1. Formularul general pentru cereri completat integral (se generează automat după completarea cererii de solicitare a vizei pe portalul online https://eviza.mae.ro) și semnat în fața funcționarului de la ghișeu;

  2. Pașaport valabil – Valabilitatea acestuia trebuie să depăşească cu cel puţin 3 luni data valabilității vizei de intrare în România care se solicită şi totodată să fi fost eliberat în ultimii 10 ani;

  3. Certificat de naștere;

  4. Buletin de identitate și fișa de însoțire;

  5. Două fotografii 3×4, color, realizate recent;

  6. Dovada de acceptare la studii – eliberată de Ministerul Educaţiei și Cercetării, din care să rezulte că persoana va urma o formă de învăţământ cu frecvenţă, la o instituţie de învăţământ superior de stat sau particulară, acreditată sau autorizată provizoriu potrivit legii;

  7. Cazier judiciar; 

  8. Asigurare medicală de călătorie – pentru perioada valabilității vizei; 

  9. Contractul de cazare.

Acte opționale:

  1. Acordul reprezentant legal (pentru persoane minore), declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să urmeze studiile în România (dacă este cazul), original şi copie;

  2. Mijloace financiare – Dovada mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin 500 euro sau echivalentul în lei a cel puțin 500 de euro pentru românii de pretutindeni admiși pe loc finanțat de la bugetul de stat fără bursă. Această dovadă se face prin prezentarea unui extras de cont al unui card bancar internațional, deschis pe numele solicitantului vizei, din care să rezulte suma deținută. Pentru studenții admiși pe loc cu taxă – dovada a cel puțin 1400 de euro sau echivalentul în lei a cel puțin 1400 euro. Atenție! Nu este necesară această dovadă pentru studenții admiși pe loc finanțat de la bugetul de stat cu bursă; 

  3. Dovada achitare taxe – Dovada achitării taxei de studii pentru cel puţin un an de studii (după caz).

Toate documentele se vor prezenta în original + copie la ghișeul consulatului sau ambasadei. Înainte de asta trebuie completată corect și integral cererea de solicitare a vizei pe portalul https://eviza.mae.ro, încărcând și toate actele justificative, pentru a primi o programare pe e-mail pentru prezentarea fizică la ghișeu (timpul de așteptare al programării poate varia).

        

Permisul de ședere temporară

Permisul de ședere temporară este un act de identitate, dobândit în urma obținerii vizei de lungă ședere, care oferă dreptul de a locui pe teritoriul României pe durata studiilor desfășurate.

După obținerea aprobării de școlarizare din partea Ministerului Educației și Cercetării din România, studenții români de pretutindeni înmatriculați la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) solicită reprezentanțelor României din țările de domiciliu/reședință viza de studii și, ulterior, au obligația să își depună dosarul la Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș pentru obținerea dreptului de ședere legal în România cu scopul de a studia (permis de ședere pe toată perioada studiilor).

Pentru obținerea permisului de ședere, studenții români de pretutindeni înmatriculați la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vor depune personal, la Serviciul pentru Imigrări al Județului Timiș, o serie de documente, cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză. Acesta poate fi depus și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/.

Dosarul depus la Serviciul pentru Imigrări trebuie să conțină următoarele documente:

cerere;

– documentul de trecere a frontierei (pașaportul, titlul de călătorie etc.) (în original și copie);

– scrisoare de acceptare la studii;

– adeverința eliberată de Universitatea de Vest din Timișoara care atestă faptul că este înscris la un program de studii universitare, redactată în baza aprobării Ministerului Educației și Cercetării din România;

– dovada mijloacelor de întreținere (exemplu – extras de cont), în cuantum cel puțin egal cu salariul de bază minim net pe țară garantat în plată pentru o perioadă de cel puțin 6 luni (cel puțin 2300 lei pentru anul 2024);

– dovada deținerii legale a spațiului de locuit (exemplu: contractul de cazare într-un cămin UVT) (în original și copie);

– adeverința medicală (care poate fi obținută la Policlinica Studențească din Timișoara).

! Permisul de şedere pentru studenții români de pretutindeni înmatriculați pe locuri finanțate de la bugetul de stat (cu bursă/fără bursă) se acordă cu scutire de la plata taxelor.

Date de contact ale Serviciului pentru Imigrări al Județului Timiș: 

Adresa: str. Andrei Mocioni, nr. 8-10, Timișoara

Număr de telefon: 0256 402 430

Număr de fax: 0256 402 475

Adresă de e-mail: tm.igi@mai.gov.ro

Orar al Serviciului pentru Imigrări al Județului Timiș pentru depunerea cererilor în vederea eliberării permisului de ședere și pentru ridicarea acestui act de identitate:

Procedurile de admitere pentru candidații români de pretutindeni se regăsesc în Anexele 2 din Regulamentele privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere la studiile universitare de licență, respectiv de masterat.

 

 

Fii la curent cu noutățile
despre admitere

Abonarea nu a putut fi procesată. Te rugăm să reîncerci.
Te-ai abonat cu succes.

Newsletter admitere

Abonează-te la newsletterul admitere UVT pentru a fi tot timpul la curent cu cele mai noi informații legate de procesul de admitere.

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use