Drd. Zselyke Pap
Consilier în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT
Tranziția de la liceu la viața de student nu este ușoară pentru nimeni. Vei lăsa în urmă prietenii, profesorii, modul de învățare cu care erai familiar și mediul în care te-ai obișnuit vreme de mai mulți ani. În plus, dacă te muți într-un alt oraș pentru a urma studiile universitare și pentru a-ți îndeplini visurile profesionale, separarea de familie poate fi dificilă. În acest articol am sintetizat pentru tine câteva idei care te pot ajuta să te descurci mai bine în primul semestru din viața ta de student, savurând din plin noua aventură care te așteaptă.
Colegii și profesorii tăi vor fi alături de tine în experiența ta atât în momentele de reușită, cât și în situațiile grele prin care treci. Însă, ca cei din jur să te poată sprijini, trebuie să te asiguri că îți construiești conexiuni în comunitatea academică. Mai ales la început, vei avea foarte multe oportunități de a-i cunoaște pe cei din jur și de a te face cunoscut în grupurile de studenți. Prima dintre acestea va fi tocmai la Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, un eveniment organizat de UVT special pentru „boboci”, la finalul lunii septembrie, care are rolul de a vă sprijini în procesul de acomodare cu mediul universitar. Participă la serile sociale și la evenimentele de socializare special organizate pentru boboci și fă cunoștință cu cât mai multe persoane, ca să găsești colegii care au interese și caracteristici comune cu tine.
În liceu activitatea de învățare este mult mai structurată ca în mediul universitar. Profesorii din mediul preuniversitar dau mai multe teme, te îndrumă până la cele mai mici detalii și setează mai multe reguli care au rolul de a-ți organiza activitatea de învățare. Odată cu trecerea în viața de student, această structură oferită de profesori și părinți în mare parte dispare, ceea ce înseamnă că devii responsabil pentru structurarea timpului tău și pentru procesul tău de învățare. Pe lângă faptul că vei avea mai multă libertate în a alege ce discipline studiezi, va trebui să te gândești independent și la multe alte aspecte, precum cumpărăturile zilnice, a-ți pregăti mâncare, și alte lucruri care până acum nu erau neapărat în responsabilitatea ta. Astfel, vei fi mult mai liber, dar acest sentiment de libertate poate veni cu un cost dacă lași lucrurile să meargă de la sine și nu ții permanent un ochi pe sarcinile care cad în responsabilitatea ta.
Iată câteva recomandări pentru a gestiona noua ta libertate fără să rămâi în urmă și fără să ai prea multe de făcut dintr-o dată în prima sesiune de examene:
Spre deosebire de liceu, în mediul universitar vei comunica cel mai des cu profesorii tăi prin e-mail și prin platformele online de învățare. Imediat după ce ți-ai confirmat locul de student ți se va crea o adresă de e-mail instituțională (@e-uvt.ro), care este menită să-ți ușureze comunicarea în interiorul comunității UVT, și care îți va permite acces la instrumente și platforme precum Google Drive, Google Classroom, platforma de e-learning Moodle și multe alte resurse online pentru studii. Probabil vei avea și teste care se vor desfășura online, iar majoritatea resurselor de învățare vor putea fi accesate în format electronic. În comunicarea ta cu cei din universitate este foarte important să înveți cum să redactezi corect un e-mail, cum să îți creezi semnătura corectă pentru e-mailuri pentru a te putea identifica, cum să transmiți nelămuririle și întrebările tale clar, concis și respectuos spre cei cu care interacționezi. Învață cum să folosești platformele de testare înainte de examene, și, dacă ai dificultăți cu ele, cere ajutor.
Prin adresa instituțională de e-mail o să ai acces și la o listă lungă de baze de date pentru articole și cărți științifice, foarte utile în procesul tău de învățare. Astfel, toate informațiile vor fi aproape întotdeauna doar la un click distanță, dar platformele de căutare a studiilor științifice pot fi destul de neprietenoase și, pe lângă familiarizarea cu utilizarea acestora, este indicat și să înveți despre selectarea conținuturilor relevante și diferențierea între informațiile științifice și cele care nu vor fi acceptate într-o lucrare cu conținut științific.
Pe lângă libertatea completă de a-ți organiza timpul între activitățile didactice, la începutul studiilor universitare e posibil să cazi în iluzia altui tip de libertate: de a participa sau nu la cursuri și seminare (da, în mediul universitar, spre deosebire de cel preuniversitar, pentru aceeași disciplină vei avea mai multe tipuri de activități didactice la care trebuie să participi: cursuri – preponderent teoretice, seminare – unde aplici ceea ce înveți la curs și, pentru programele de studii din domeniul științelor exacte și ale naturii, chiar și laboratoare practice). Deși va fi tentant să nu mergi la unele cursuri, neavând părinții lângă tine să te trezească dimineața și să te trimită la școală, este foarte important să nu uiți că în sesiune vor conta foarte mult cunoștințele acumulate în timpul cursurilor. Chiar dacă nu te întreabă nimeni pe moment dacă ai fost sau nu, la final vei avea nevoie de prezențe, materiale și informații ca să promovezi.
Învățarea începe la curs. Cadrele didactice sunt acolo să-ți ofere baza de cunoștințe de la care vei putea construi mai departe în studiul individual, și să-ți răspundă la toate nelămuririle legate de materia parcursă. Evită să stai în ultimele locuri butonând altceva pe telefon, ci participă activ ca să acumulezi cât mai multe informații pe parcursul semestrului. Îți va fi mult mai ușor în sesiune dacă știi pe ce informații s-a pus accent în timpul orelor și care sunt așteptările cadrelor didactice. Ia notițe, pune întrebări, fii prezent ca să-ți creezi interesul necesar pentru ceea ce înveți, mai ales atunci când este greu sau nu înțelegi relevanța informațiilor care ți se prezintă.
Viața de student va aduce după sine, din multe puncte de vedere, trecerea în viața de adult, care va veni cu schimbări destul de mari. O astfel de schimbare semnificativă poate genera frică și anxietate și pentru cea mai planificată și cea mai pregătită persoană de pe planetă. Este absolut normal să-ți fie frică de lucrurile necunoscute. Dar poți să schimbi modul în care te simți în situațiile noi, prin schimbarea perspectivei asupra acestora. În loc să te gândești la toate lucrurile pe care le pierzi prin această schimbare (confortul oferit de părinți, colegii de liceu, lucrurile cunoscute care oferă siguranță), ia-ți timp să te gândești și la ce lucruri fascinante aduce situația nouă. Vei cunoaște oameni noi și se deschid foarte multe oportunități atât în viața ta personală, cât și în viitoarea carieră profesională. Făcând primii pași în necunoscut poate fi înfricoșător, dar, dacă ești atent la lucrurile pozitive care îți vin în cale și nu la emoțiile tale negative, o să realizezi că această schimbare este doar un moment prin care treci, care îți deschide ușa spre cunoașterea mai aprofundată a lumii din jur, și care, și mai important, te poate ajuta să te cunoști mai bine pe tine însuți.
În acest proces de autocunoaștere îți vor fi alături consilierii din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT (CCOC-UVT). În primul semestru de studii te vei întâlni cu un consilier în cadrul disciplinei Consiliere Profesională și Orientare în Carieră, și vei afla mai multe despre cum poți lua decizii de carieră care te vor face mai împlinit și mai fericit pe termen lung. În cazul în care vei fi interesat de mai multe informații sau te simți pierdut, oricând vei putea apela la sesiuni de consiliere individuală gratuită sau vei putea participa la diferite workshopuri organizate de CCOC-UVT.
Chiar din primele săptămâni ale anului universitar vei auzi foarte multe „povești de groază” despre marele monstru al vieții de student: sesiunea. Cheia pentru o sesiune de examene de succes este învățarea planificată și organizată pe tot parcursul semestrului. Dacă pe parcurs ești prezent la activitățile didactice și te pregătești săptămână cu săptămână, sesiunea va fi un moment în care o să ai ocazia să aprofundezi cunoștințele acumulate, să te bucuri de timp nelimitat de învățare, fără cursuri, seminare sau laboratoare. Vei putea să reflectezi asupra celor învățate pe parcurs și, după primele examene, vei putea evalua strategiile tale de învățare, ca să corectezi ce nu a mers bine în primul semestru și să te bucuri de rezultatele oferite de strategiile de planificare și învățare care au funcționat. Dacă privești sesiunea ca un moment de reflecție și de învățare continuă, nu ca o goană de ultim moment după note de trecere, nu o să-ți mai fie frică de ea.
Ca să sumarizăm, odată cu începerea vieții de student intri într-o lume nouă, a provocărilor și experiențelor inedite. Construirea relațiilor tale sociale, familiarizarea cu noul mediu de învățare online și offline și utilizarea câtorva strategii practice de planificare și organizare sunt primii pași spre adaptarea ta sănătoasă la acest mediu. Lasă frica de necunoscut acasă și fii prezent trup și suflet într-o comunitate plină de oameni extraordinari care așteaptă să te ajute să devii cea mai bună variantă a ta.
#BecomeYourBest