8 activități de făcut în studenție, pe lângă procesul educațional

Viața de student îți oferă multe oportunități prin care poți să te dezvolți, atât în mediul educațional format, cât și prin mijloace non-formale. Pentru a câștiga experiență profesională și de viață, îți recomandăm mai multe activități pe care poți să le desfășori în timpul studenției tale, pe lângă procesul didactic, dacă alegi UVT:

Fă voluntariat!

În UVT își desfășoară activitatea mai multe organizații studențești în care te poți implica de-a lungul studenției tale. Poți afla care sunt de aici, iar de pe site-urile lor vei descoperi mai multe despre fiecare.

Fiecare organizație are specificul ei și te poate ajuta să te dezvolți atât personal, cât și profesional. Poți învăța să pui la cale un proiect studențesc cu impact în comunitate, să cunoști oameni noi, să militezi pentru drepturile colegilor tăi în activitatea de reprezentare studențească, să îți gestionezi mai bine timpul și poți dobândi multe alte abilități care te pot ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează o organizație sau un mediu profesional, fiind un simulator excelent pentru viața de adult și pentru locurile de muncă pe care urmează să le ai.

 În funcție de interesele tale profesionale, poți pune în practică anumite idei pe care le ai chiar în cadrul organizațiilor studențești și poți contribui la schimbarea în bine a comunităților din jurul tău. E un mediu propice pentru acumularea de informații complementare programului de studii pe care îl urmezi și care te poate sprijini să pui în practică ce înveți în mediul formal.

Participă la activitățile Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră în regim gratuit!

Consilierii în carieră organizează periodic ateliere pentru a-ți forma abilități noi și pentru a-ți clarifica anumite dileme din viața cotidiană, oferindu-ți sprijin pentru dezvoltarea carierei tale. Pe lângă asta, poți trece oricând pe la ei pentru o sesiune de consiliere individuală în carieră. Mai multe detalii despre activitatea CCOC-UVT pe site-ul: www.ccoc.uvt.ro.

Pleacă într-un stagiu Erasmus+!

Erasmus+ este un program care îți permite să studiezi sau să faci practică pentru câteva luni în afara țării, beneficiind de o bursă și având siguranța că activitățile desfășurate acolo îți vor fi recunoscute și echivalate în țară. UVT are peste 500 de parteneriate cu instituții de învățământ superior din peste 60 de țări din întreaga lume și îți oferă o varietate de oportunități să experimentezi viața de student internațional în cadrul oricăreia dintre acestea.

Experiența unei mobilități internaționale prin intermediul diverselor programe de burse pe care universitatea noastră ți le pune la dispoziție va contribui cu siguranță la dezvoltarea ta personală și profesională. Avantajele ei într-o lume intens globalizată nu pot fi contestate, indiferent că e vorba despre cunoștințe sau abilități specifice domeniului tău de pregătire, ori despre cunoașterea unor limbi noi, a unor culturi noi sau a unor oameni noi care îți vor deveni prieteni.

Mai multe informații despre aceste programe poți aflat de aici: Parteneriate internaționale – oportunități pentru studenții Universității de Vest din Timișoara

Participă la evenimente culturale!

 Timișoara este cunoscută ca fiind singurul oraș din Europa care are 3 teatre de stat în 3 limbi diferite (germană, maghiară și română). Dacă ești student, la teatrele naționale beneficiezi de reducere la biletele la teatru. Pe lângă acestea, poți viziona și spectacole oferite de trupe de teatru independent sau studențesc din Timișoara (Auăleu, Thespis etc.) care își desfășoară activitatea în diverse locații din oraș.

În anul 2021 orașul nostru va deține și titlul de Capitală Culturală Europeană. Evenimentele culturale vor lua amploare cu siguranță în anii ce urmează și foarte multe altfel de oportunități se desfășura cu acces gratuit pentru public.

Dacă ești fanul muzicii clasice, îți recomandăm Filarmonica „Banatul” sau Opera Română din Timișoara, iar dacă gusturile tale sunt mai diverse îți recomandăm și numeroasele festivaluri care au loc anual în oraș, precum: JazzTM, Plai, Time to Rock, StudentFest, Univibes și multe altele.

Timishort Film Festival, Festivalul Filmului Central European, CineCultura, Ceau Cinema sau Festivalul Filmului Francez pot fi doar câteva festivaluri de film din Timișoara la care poți lua parte și a-ți îmbogăți cultura cinematografică.

Și UVT organizează sau găzduiește o mulțime de evenimente culturale în fiecare an – conferințe, proiecții de film, concerte spectacole de teatru etc. Toate noutățile despre evenimentele organizate de sau în parteneriat cu UVT pot fi găsite aici.

Simte vibrația orașului!

Viața de student ar fibanală fără puțină distracție din când în când. Desigur, nu în sesiune sau când ai cursuri de la ora 8 dimineața. Miezul acțiunii e în Complexul studențesc, unde sunt situate majoritatea căminelor universităților din oraș. Atmosfera studenției nu se cunoaște niciunde mai puternic ca aici. Poți lua cafeaua de dimineața la localurile din apropiere sau prânzul la prețuri studențești. Seara, când ai chef să ieși, poți opta pentru localurile din complex sau pentru cele situate pe malul Begăi, la 5-10 minute distanță de mers pe jos de căminele studențești. Uneori te poți bucura de muzică live, admirând curgerea râului sub lumina lunii. Romantic, nu?

Dacă preferi să dansezi, în complex sau pe străduțele din centrul orașului, din jurul Pieței Unirii, poți găsi cluburi pentru toate gusturile muzicale. Sunt multe petreceri dedicate special studenților unde poți beneficia de diverse oferte speciale. Pe scurt, ai oricând unde ieși la un taifas sau un dans. Distracția face parte din viața noastră, dar îți recomandăm să păstrezi mereu un echilibru sănătos între studiu și „viața de noapte”.

Vizitează arhitectura, muzeele și plimbă-te pe Bega!

 Timișoara e cunoscută pentru arhitectura pe care o are. Dacă ești fan, îți recomandăm centrul orașului, cu cele trei piețe – Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, dar și Bastionul Theresia, Piața Nicolae Bălcescu sau Piața Sinaia (Alexandru Mocioni). Te provocăm să descoperi poveștile clădirilor vechi din oraș. Poți face o plimbare prin cartierele Timișoarei, care au fiecare propria lor istorie. În Săptămâna de inițiere la UVT care precedă începutul anului universitar vei putea participa la tururi ghidate ale municipiului Timișoara, pentru a descoperi toate secretele orașului.

Plimbatul pe malul râului Bega poate fi o soluție când nu ai buget. E gratis și poți oricând să iei bicicleta și să mergi până în Serbia pe pista special amenajată pentru biciclete pe malul râului, folosind chiar sistemul de împrumut pentru biciclete sau trotinete electrice puse la dispoziție prin sistemul de transport în comun din oraș, gratuit, în baza abonamentului. De asemenea, sistemul de transport în comun din Timișoara are în componența sa și vaporașe, cu ajutorul cărora poți să vezi tot orașul direct de pe canalul Bega.

Muzeele au adesea expoziții interesante și, pentru că ești student, vei beneficia de reducere la biletul de intrare. Poți vizita Muzeul de Artă din Timișoara, Muzeul Național al Banatului sau Muzeul Satului Bănățean, dar și locații mai inedite, precum Muzeul Consumatorului Comunist sau Memorialul Revoluției din Decembrie 1989. Ți-am atașat o listă a acestora pentru a le găsi mai ușor.

Mergi o vară în America!

Dacă ți-ai dorit vreodată să mergi în America, studenția poate fi momentul tău. Există mai multe organizații care pot face ca ,,visul american’’ să devină realitate și sprijină studenții pentru a pleca și lucra în America pe perioada verii. Poți participa la aceste programe doar dacă ești student.

Citește cât mai mult!

Un alt avantaj al vieții de student este volumul mare de informații la care ai acces. În funcție de interesele tale, poți merge la bibliotecă și alege ce vrei să citești. Articole de specialitate din domeniul tău sau beletristică, totul e la dispoziția ta. Ba chiar ai acces și la o mulțime de resurse electronice și baze de date internaționale. Dacă ai un coleg de cameră care are obiceiul să asculte muzică prea tare, la bibliotecă poți învăța în liniște oricând ai nevoie. Mai multe detalii aici: http://www.bcut.ro.

Așadar, după cum poți observa, în Timișoara ai o mulțime de oportunități pentru o studenție plină, în care să îmbini procesul educațional cu activitățile non-formale și cu distracția, toate contribuind la dezvoltarea ta. Dacă devii student UVT, vei vedea că și universitatea îți pune la dispoziție numeroase activități extracurriculare, totul ca să te ajută să descoperi cea mai bună versiune a ta. Become Your Best!

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment