#SkillHacks – Competențele cheie pentru cariera ta de succes

Drd. Zselyke Pap

Consilier în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT

La ce mă ajută studiile universitare? De ce m-aș înscrie? Care sunt șansele mele de a avea un job după anii de studenție? Oare merită? O să știu mai mult și o să fiu mai pregătit cu „facultate” decât fără?… Aceste întrebări, și multe altele, vin ca o avalanșă în mintea elevilor care sunt în prag absolvire a studiilor liceale și care au de luat o decizie de carieră foarte importantă în lunile sau săptămânile care urmează. Îți înțelegem frământările, drag elev, și, ca să îți oferim un ajutor, am scris acest scurt articol, ca să îți oferim o viziune asupra acelor competențe relevante care sunt căutate și valorificate pe piața muncii și pe care le poți dezvolta în timpul studenției, chiar dacă ele nu fac parte neapărat dintre competențele profesionale pe care le dezvoltă programul de studii pe care îl alegi. 

Pe parcursul studiilor universitare înveți mult mai mult decât informațiile teoretice specifice unui domeniu. Înveți cum să-ți organizezi timpul, cum să îți planifici activitățile, cum să devii mai responsabil pentru viața ta și pentru sarcinile tale, și foarte multe lucruri care te dezvoltă ca persoană, indiferent ce domeniu specific alegi să studiezi. Lista competențelor pe care le dezvolți pe lângă cele profesionale corespunzătoare programului de studii pe care îl urmezi este foarte lungă, astfel că pentru acest articol am ales cele mai căutate și valorificate 5 competențe pe piața muncii.

1. Gândirea critică. Competența care te ajută să asimilezi realitatea, și nu ceea ce altcineva crede despre realitate 

Organizațiile caută angajați care pot filtra informațiile și le pot integra într-o formă cât mai exactă și cât mai relevantă pentru a rezolva o problemă specifică. Mintea noastră este genială, dar are și limite, printre care tendința de a crede în informațiile prezentate de o autoritate, de un grup de oameni, sau, mai nou, de internet, fără o doză sănătoasă de scepticism. Studiile arată că suntem predispuși să credem informații false mai ales în situațiile în care suntem sub presiune sau ne simțim anxioși, în special dacă informația respectivă reduce anxietatea pe care o simțim. Gândirea critică este o competență de bază pentru învățare, dar și pentru supraviețuire în ocupațiile cele mai de succes în care angajații lucrează cu volum mare de informații zilnic. Cei cu competența de a gândi critic evaluează informația pe care o primesc, o pun în mai multe perspective și își pun întrebări legate de relevanța și corectitudinea informațiilor. Fără această competență, în era internetului și a abundenței de informații relevante și corecte, dar și de „fake news” fără filtru, există riscul să asimilezi foarte multe informații, dar să nu le găsești relevanța în activitatea ta, sau să dezvolți o viziune distorsionată asupra realității. 

Ca să-ți dezvolți abilitățile de gândire critică, un exercițiu mintal foarte simplu și util este să pui cât mai multe întrebări legate de informația pe care o auzi sau o citești: 

De unde vine această informație? 

Ce alte informații susțin ceea ce mi se prezintă? 

Ce contrazice această informație? 

O altă modalitate de a dezvolta gândire critică este să te familiarizezi cu mai multe perspective diferite. Întrebarea pe care ți-o poți adresa este: Ce alte perspective mai cunosc sau aș putea găsi asupra acestei teme? O modalitate utilă pentru tine de a te expune la perspective teoretice și practice diferite este de a participa la disciplinele complementare oferite de UVT pe parcursul studiilor tale universitare. Aceste discipline pot fi alese din orice alt domeniu de studii din cadrul UVT decât cel în care este încadrat programul de studii universitare la care ești înmatriculat. O disciplină complementară care oferă o perspectivă ușor diferită te poate ajuta să-ți dezvolți o viziune flexibilă și critică asupra realității pe care o studiezi. 

2. Competențe digitale. Rechizitele studentului în secolul XXI

Indiferent de domeniul de studii pe care îl alegi, fie el educația preșcolară, economie, chimie, arte, psihologie, matematică, fizică, filologie, drept sau comunicare, pe parcursul studiilor tale și în activitatea profesională care urmează vei utiliza diverse programe și instrumente digitale și va trebui să folosești o serie de aplicații care sunt universal întâlnite în aproape orice job. A-ți dezvolta competențele digitale nu înseamnă că trebuie să înveți programare sau să faci alte lucruri foarte complicate „pe calculator”. Înseamnă operarea confortabilă într-un set de programe de bază, care îți vor ușura activitatea cotidiană. 

Primul set de aplicații pe care va trebui să înveți să folosești aproape zi de zi este suita de programe Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Planner etc.). Ca să-ți fie mai ușor să dobândești competențe în utilizarea acestor programe, UVT oferă pentru toți studenții săi acces gratuit și nelimitat la pachetul Microsoft Office 365 ProPlus. Aplicațiile Microsoft pot fi folosite pentru diverse activități des întâlnite în activitatea academică sau profesională, de la crearea și editarea documentelor, până la crearea prezentărilor, analiza datelor, managementul proiectelor și multe alte sarcini care vor face parte din activitatea ta de student, și care vor fi o cerință de bază în majoritatea joburilor pe piața muncii în momentul în care te vei angaja. 

Un alt set de aplicații cu care este util să te familiarizezi cât mai bine pe parcursul studiilor tale este pachetul Google Suite / Google Apps (GMail, Google Calendar, Google Tasks, Google Drive, Google Meet etc.), care te ajută să comunici eficient și rapid cu toate persoanele implicate în activitatea ta și să-ți organizezi sarcinile și responsabilitățile într-o formă cât mai clară. UVT vine în ajutorul tău și în acest aspect, creând pentru fiecare student o adresă de e-mail instituțională @e-uvt la începutul primului an de studii prin care ai acces nelimitat la toate aplicațiile Google menționate mai sus și multe altele. 

Dacă deja folosești cu ușurință aceste programe pentru sarcini de bază, anii de studenție pot fi momentul în care să devii mai bun și să înveți să faci lucruri mai complexe folosind funcțiile mai avansate ale acestor aplicații sau să descoperi altele noi. Cu siguranță că o să culegi roadele muncii pe care o investești în învățarea lor în orice domeniu ai alege să-ți construiești cariera, ajutându-te să-ți eficientizezi activitatea. Cunoștințele avansate de utilizare a diverselor instrumente și aplicații digitale pot fi întotdeauna un avantaj pe piața muncii sau în dezvoltarea carierei tale.

3. Rezolvarea problemelor complexe. Calculatorul din mintea ta este mai puternic decât orice tehnologie

Deși am plasat în secțiunea anterioară importanța competențelor digitale, ce este important să subliniem mai departe este riscul de a externaliza prea multe dintre sarcinile pe care ar trebui să facă mintea noastră către diverse dispozitive/device-uri și către internet. Da, device-urile actuale (calculatoare, laptopuri, tablete, telefoane etc.) ne oferă o serie de aplicații și acces la informații, dar acestea ar trebui să fie facilitatori și unelte pentru procesul nostru de gândire și rezolvare a problemelor, și nu înlocuitori al acestuia. 

Era carierelor în care angajatul primește sarcini repetitive, simple și rezolvabile prin același algoritm de fiecare dată a ajuns la sfârșitul ei odată cu dezvoltarea tehnologiei. Acest lucru înseamnă pentru tine, viitor student, că începând cu studiile universitare vei primi din ce în ce mai multe probleme complexe de rezolvat, la care trebuie să găsești un răspuns de multe ori nou, creativ, care integrează informații diferite (și uneori chiar contrastante), din surse diferite. Ca să ajungi să poți rezolva probleme complexe, trebuie să-ți antrenezi în mod constant mintea să rezolve independent probleme simple. De exemplu, când ai de făcut un calcul matematic care nu este mult prea complicat, este mai bine pentru mintea ta să o faci în modul clasic, „cu creionul pe hârtie”, decât să apelezi imediat la calculatorul din telefon. Dacă trebuie să găsești o modalitate de a combina niște informații pentru a scrie un paragraf, este mai bine să scrii tu mai multe versiuni și să le compari ca să decizi care variantă este mai clară și reflectă cel mai bine informația pe care dorești să o transmiți, decât să cauți un șablon pe internet și să aplici șablonul pe munca ta.  

Nu uita, internetul este o unealtă foarte utilă, dar trebuie să fixezi o limită între cât rezolvă internetul din problemele tale și cât folosești mintea ta ca principală resursă (extraordinară și fascinantă) pentru a găsi răspunsuri la întrebări complicate. Cu cât externalizezi mai mult din capacitatea ta de gândire în serviciul lui Google, cu atât o să-ți fie mai greu să te descurci într-o situație în care internetul sau tehnologia nu te mai ajută. Cu cât ai mai mult exercițiu în a rezolva probleme de zi cu zi fără să lași internetul să facă asta pentru tine, cu atât o să ai o minte mai antrenată pentru un viitor în care vei rezolva probleme în mod constant, în diverse modalități, ca să ai succes profesional. 

4. Competențe sociale și interculturale. Cheile spre rețeaua ta socială și profesională

Traseul profesional pe care îl vei parcurge în aproape orice domeniu te va pune în situații de colaborare și muncă în echipă cu persoane din diverse medii. Joburile pe care le poți face singur, fără o echipă sau niște colaboratori, sunt pe cale de dispariție, ceea ce înseamnă că se transformă competențele sociale în competențe profesionale de bază. Există numeroase strategii prin care poți deveni mai implicat și poți dezvolta conexiuni în timpul studenției cu cei cu care studiezi și lucrezi împreună, și am acoperit câteva dintre acestea într-un alt articol scurt

Ce este relevant să subliniem aici este importanța dezvoltării abilității de a înțelege și de a accepta persoanele cu alte origini culturale și, implicit, cu alt set de mentalitate. Globalizarea accentuată prin care a trecut lumea în ultimii ani a crescut foarte mult probabilitatea ca la un moment dat să lucrezi cu persoane din alte țări și culturi, cosmopolitismul și interculturalitatea fiind caracteristici ale pieței muncii de astăzi, iar abilitatea ta de a te adapta la interacțiuni cu colegi care au alte valori, credințe și mentalități va defini o mare parte din modul în care reușești să colaborezi cu aceste persoane. Pentru a-ți dezvolta această competență, cea mai scurtă cale este expunerea directă la alte culturi, și în acest aspect te pot ajuta cele peste 500 de parteneriate cu instituții de învățământ superior din peste 60 de țări din întreaga lume pe care le are UVT încheiate în prezent. Poți accesa astfel programe care îți oferă mobilități de studii și de practică atât în celelalte țări din Europa, cât și în țări mai exotice și în cele mai îndepărtate în colțurile lumii, în care nici nu te-ai fi gândit că ai putea studia vreodată. 

5. Adaptare la schimbare. Fii în pas cu ce se întâmplă în jurul tău și vei descoperi mai multe oportunități

O altă caracteristică a pieței muncii în secolul XXI este pasul foarte alert în care se schimbă sarcinile, mediul de lucru, oamenii cu care lucrăm și tehnologia pe care o folosesc angajatorii. În aproape orice anunț de recrutare pentru un loc de muncă o să găsești undeva cerința: „candidatul ideal trebuie să fie capabil să se adapteze la schimbare”. Munca a devenit foarte dinamică, ceea ce înseamnă că noi, la rândul nostru, trebuie să învățăm să fim mai dinamici și să ne adaptăm la schimbare, deoarece mediul nu se va adapta după noi. 

Cum te ajută studiile universitare să dobândești această competență? În anii de studenție vei avea o serie de responsabilități și sarcini care se pot schimba datorită unor factori externi (cum ar fi situația actuală cauzată de pandemia COVID-19), însă în mediul universitar ești până la un anumit grad protejat, și poți învăța și experimenta pe parcurs modalitățile de adaptare care funcționează cel mai bine pentru tine, fără să fii expus direct la un mediu în care dacă nu te adaptezi rapid poți suferi consecințe mai serioase. Cu cât îți tratezi anii de studii cu mai multă seriozitate și te implici mai mult în diversele activități disponibile, cu atât o să te expui la medii diferite și o să înveți, pas cu pas, cum să te adaptezi la cerințe noi, oameni noi și condiții noi. Iar, în final, când te vei angaja, o să ai deja experiență cu diverse activități structurate, în care ai avut responsabilități reale și care pot constitui un avantaj relevant pentru un job. Ca să maximizezi aceste beneficii, îți recomandăm să te implici și să faci voluntariat într-o organizație studențească, cum ar fi OSUT – Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara. Aceste organizații îți pot oferi experiențe pe care nu le câștigi în niciun alt mediu și te pot dezvolta în moduri în care nici nu te-ai fi gândit că e posibil. 

Ca să sumarizăm… 

Viitorul digitalizat și globalizat despre care se vorbește peste tot nu mai este demult doar un viitor. Este realitatea actuală. Iar această realitate actuală presupune acumularea unui set de competențe de care ai nevoie în orice carieră în secolul XXI., dar ele fiind transversale, le poți dobândi prin orice program de studii universitare ai alege. Deci, ca să-ți răspundem la întrebarea „Mă ajută la ceva să urmez studii universitare?”, răspunsul nostru este: Categoric da! 

Dacă ești implicat activ în procesul de învățare, dacă nu memorezi pur și simplu tot ce ți se pune în față, dacă îți aloci timp ca să te familiarizezi cu tehnologia de bază, dacă îți antrenezi mintea să rezolve probleme și să se familiarizeze cu alte culturi, și dacă înveți să te adaptezi la medii noi și la situații cât mai diverse, mediul universitar îți oferă contextul potrivit și resursele necesare ca să poți dobândi și dezvolta aceste competențe.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment