#CareerHacks – Adevăr și mit despre alegerea carierei

Drd. Zselyke Pap

Consilier în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT

Dacă ești la finalul studiilor preuniversitare, cel mai probabil că ți-ai pus întrebarea „Ce să fac după ce termin liceul?” de nenumărate ori în ultimul an. Iar dacă tu nu ai făcut-o, aș paria că părinții, bunicii, prietenii și profesorii ți-au pus-o de mai multe ori decât ai fi vrut să o auzi. Dacă în eforturile tale de a răspunde la această întrebare și a lua o decizie ai încercat să găsești recomandări și răspunsuri apelând la prieteni, rude și internet, este foarte probabil și că ai auzit de multe ori cel mai des oferit și cel mai inutil sfat de carieră: „Găsește-ți pasiunea și o să ai o viață profesională de vis, în care nu o să simți că muncești o zi”. Acest sfat nu doar că este eronat, dar este și periculos. 

De ce este eronat? Pornește de la presupunerea greșită că ne naștem cu o pasiune pentru ceva, și trebuie doar să o descoperim în noi, în timp ce adevărul este că pasiunea pentru un domeniu se construiește prin exercițiu, studiu și implicare personală susținută în diverse activități. Ajungi să fii pasionat de ceva doar dacă ai avut deja experiență în activitatea respectivă, iar posibilitatea ca în liceu să fi avut experiență suficientă în activități profesionale reale încât să formezi o pasiune pentru ele nu este exclusă, dar este foarte mică. 

De ce este periculos? A lua o decizie de carieră doar pe baza lucrurilor care ne pasionează este impulsiv, în cel mai bun caz, și poate reprezenta un eșec profesional în viitor, în cel mai rău caz. Da, pasiunea pentru un domeniu contează foarte mult… dar sunt foarte multe alte lucruri de care este important să ții cont atunci când pornești pe o rută profesională, pe care primul pas îl faci când decizi la ce program de studii universitare te înscrii după Bacalaureat. 

Un sfat mult mai util și mai fundamentat științific este să identifici interesele, aptitudinile, competențele și valorile tale, și să alegi mediul în care, pornind de la acestea, poți dezvolta o pasiune. Deoarece știm că nu este ușor să identifici aceste aspecte singur, în continuare îți oferim niște sfaturi și câteva idei pentru o autocunoaștere mai profundă.  

1. Identifică interesele tale

Identificarea intereselor tale este cheia în a-ți găsi și a înțelege motivația pentru anumite activități. Ca să afli care sunt interesele tale profesionale poți începe prin a răspunde la câteva întrebări: 

„Ce teme îmi stârnesc curiozitate și dorință de a învăța mai mult?”

„Care sunt activitățile care îmi trezesc cele mai multe emoții pozitive?”

„În ce activități la care am luat parte în trecut m-am simțit în largul meu și aștept cu nerăbdare să mai am ocazia să mă implic în activități similare?”

„Desfășurând ce activități simt că timpul zboară și indiferent cât de mult durează realizarea lor, nu mă plictisesc?”

„Ce proiecte/activități în care m-am implicat mi-au oferit împlinire și/sau sentiment de mândrie?”

„Dacă ar trebui să țin un discurs despre ceva, ce aș alege?”

„Cine sunt personajele pe care le admir, sau pe care le văd drept modele (reale și/sau fictive)?”

„Despre ce visez cu ochii deschiși?”

Poți afla interesele tale și prin căi mai formale și mai structurate, cum ar fi completarea testelor de interese. Ai oricând posibilitatea să accesezi platforma YTM, unde găsești un test de interese profesionale gratuit. După completarea testului vei primi un raport detaliat despre interesele tale, și o listă de ocupații în care se regăsesc aceste interese. Iar dacă ai nevoie de consiliere suplimentară, poți apela la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT, contactându-le la adresa de e-mail ccoc@e-uvt.ro

2. Identifică aptitudinile și competențele tale

Într-o lume idilică, identificarea intereselor noastre ar fi suficient pentru a lua o decizie cu privire la viitorul nostru, dar în lumea reală interesele noastre sunt foarte diversificate și nu avem întotdeauna aptitudinile necesare pentru a construi o carieră pentru fiecare interes pe care îl avem. Spre exemplu, este posibil să ai un interes foarte puternic pentru muzică, să admiri anumiți muzicieni, să ai activități preferate care au legătură cu muzica, dar să nu ai aptitudinile necesare pentru a deveni un muzician. Este foarte important ca după ce ai identificat o listă de interese, să faci o autoevaluare serioasă a aptitudinilor tale și să vezi care sunt interesele în domeniul cărora ai și minimul necesar de aptitudini pentru a construi o carieră. 

Vestea bună este că pentru majoritatea domeniilor ocupaționale din zilele noastre ai nevoie de un set de competențe care pot fi învățate și dezvoltate de oricine are disponibilitatea și voința de a depune efort în auto-dezvoltare, deoarece au la bază, în mare parte, inteligența ca abilitate cognitivă generală, care la cea mai mare parte dintre oameni funcționează în parametri normali. În domeniul sportiv, în muzică, în arte vizuale și pentru un set mai restrâns de ocupații, aptitudinile înnăscute, specifice domeniului, sunt foarte importante, dar în majoritatea domeniilor vei avea nevoie de competențe sociale, tehnologice, de rezolvarea a problemelor, de planificare și altele, care se învață și se perfecționează prin exercițiu. Deci, informează-te despre interesele tale, ca să afli cât mai mult despre abilitățile și competențele de care ai nevoie să construiești o carieră pornind de la ele. Apoi scrie o listă cu aceste abilități și competențe și evaluează-te (poți cere și ajutor extern) ca să vezi ce știi deja, ce îți este ușor să faci, ce ai putea să înveți, și ce ți-ar fi greu să dobândești din lista respectivă. 

3. Identifică valorile tale și stilul de viață dorit

Alte recomandări pe care probabil că le-ai auzit în încercarea ta de a găsi programul de studii universitare potrivit sunt: „Alege ceva de viitor! Dacă te faci inginer, programator sau avocat o să ai mulți bani, și asta contează…”. Din nou, un mit pe care internetul și multe persoane din jurul nostru îl pune pe piedestal când vine vorba de deciziile de carieră. Adevărul, însă, este destul de departe de această afirmație. 

Nu există „meserii de viitor”. Piața muncii se schimbă în mod constant. Drept dovadă, schimbarea prin care au trecut toate meseriile în ultimele câteva luni. Joburi noi au apărut peste noapte și direcții noi de carieră s-au conturat și încep să fie implementate ca răspuns la schimbarea majoră prin care a trecut societatea. Piața muncii este extrem de versatilă și dinamică, iar scopul unui program de studii nu ar trebui să fie setat doar în funcție de niște oportunități de joburi care există în momentul în care începi studiile și posibilitatea ta de a te angaja în ele peste câțiva ani. Un scop mai sănătos și mai realist pe care ți-l poți formula când decizi ce program de studii universitare alegi este dobândirea unui set de competențe pe care le poți folosi ca să te angajezi într-o varietate de contexte, indiferent de cum se schimbă piața muncii de la prima ta zi de student până la absolvire. Dacă nu ai un interes conturat în ceva și nu te poți decide, e mai indicat să te uiți la ce competențe și câtă deschidere spre mai multe oportunități îți oferă programele de studii pe care le iei în considerare, decât la lista de ocupații în care te poți angaja după absolvire.  

Salariul nu te va face fericit. Valorile pe care le respecți în munca ta de zi cu zi o să facă diferența. Studiile arată că banii pe care îi câștigăm fac o diferență în fericirea noastră doar până la punctul în care nu mai trebuie să ne îngrijorăm în privința lor. Din momentul în care câștigăm suficient încât banii să nu fie o sursă de stres, oricât de mult am avea în plus, nu ne fac mai fericiți. Însă, dacă în viața noastră profesională activitățile noastre sunt aliniate cu valorile noastre, vom avea satisfacție mai mare în munca noastră și vom găsi mai mult sens și semnificație în viață, decât cei care câștigă mai mult decât ar putea cheltui, dar fac concesii la valorile lor ca să îndeplinească cerințele jobului. Identificarea valorilor poate fi un proces dificil, dar ești singura persoană care o poate face. Dacă ai nevoie de ajutor în acest proces, poți apela oricând gratuit la un consilier din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UVT, Nu trebuie să faci altceva decât să trimiți un e-mail pe adresa ccoc@e-uvt.ro, sau să te înscrii pe site-ul centrului. 

În încheiere, sper că acest scurt articol ți-a deschis orizonturile spre identificarea acelei pasiuni miraculoase despre care circulă cele mai multe mituri de carieră. Ca să găsești pasiunea ta într-un domeniu, începe călătoria prin identificarea intereselor, valorilor și competențelor tale actuale, iar apoi caută un mediu în care poți cultiva aceste interese, valori și competențe ca să ajungă la nivel de pasiune. Iar un mediu favorabil pentru a cultiva pasiuni în diverse domenii poate fi mediul universitar. Nu trebuie să începi studiile universitare cu o idee clară despre „ce vei fi când vei fi mare”. Ai nevoie doar de un set de interese clare care să-ți susțină curiozitatea, de niște abilități de bază pentru domeniul ales și de un set de valori care se potrivesc cu domeniul în care ai ales să urmezi un program de studii universitare. Restul drumului va fi pavat cu studiu și exercițiu și duce spre dezvoltarea celei mai bune versiuni ale tale.

#BecomeYourBest

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment