#Încredere – în sine și în alții pentru o viață mai liniștită

Luana ALEXA

Consilier în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UVT

Dacă te pregătești să devii student(ă), cel mai probabil te gândești deja cum va arăta această etapă a vieții tale, ce vei învăța, cum vor fi noii colegi și profesori. Gândurile acestea te pot entuziasma, pe de-o parte, dat fiind faptul că în curând vei începe să mergi pe un nou drum al vieții tale, dar, pe de altă parte, te pot îngrijora. Iar grijile acestea pot lua forma unor întrebări de genul: Voi face față? Cum va arăta sesiunea? Voi reuși să-mi iau examenele? Mă voi integra? Voi avea colegi cu care să mă înțeleg? Cât de severi vor fi profesorii?

Ei bine, în primul rând am vrea să știi că aceste griji sunt perfect normale. De cele mai multe ori, când suntem puși în situații noi, devenim agitați. Gândește-te câte emoții ai simțit în prima zi de școală, în momentul primului sărut sau cât de tare te stresează sau te-a stresat ideea bacalaureatului. Știi de ce lucrul acesta este normal? Din punct de vedere evoluționist, dacă acum mii de ani nu ne puneam problema existenței unui animal periculos într-un loc necunoscut, neexplorat încă de noi, nu ne-am fi luat măsurile de protecție necesare și probabil nu am fi supraviețuit ca specie. Cu toate acestea, în momentul de față, știm că oricât de amenințător ar părea un examen, viața noastră nu este în pericol. Dar, deși suntem conștienți de acest lucru la nivel rațional, grijile chinuitoare pot apărea în continuare. Ce putem face în această situație?

În primul rând, să nu negăm faptul că ne simțim într-un anumit fel. Este ca și cum ți-am spune în acest moment să NU te gândești la un elefant roz, cu urechi clăpăuge 😊. Chiar ai reușit să nu îți imaginezi acel elefant? Iar acest lucru se aplică la toate emoțiile, nu doar la anxietate1.

În al doilea rând, conștienți de modul în care ne simțim, trebuie să accesăm una dintre cele mai puternice „arme de lupă” – încrederea. Încrederea în sine și în ceilalți. Poate deja ai experimentat sentimentul de siguranță dat de încrederea că poți face față unei situații. 

Cum poți crește această încredere în tine însuți/însăți? Un exercițiu util ar fi să-ți notezi undeva momentele în care te-ai descurcat foarte bine (de exemplu teste, teze etc.). Din păcate, de multe ori avem tendința de a ne focaliza mintea pe eșecurile personale în detrimentul reușitelor, lucru care ne sabotează încrederea în sine. În continuare, este important să ții acea listă în buzunarul minții tale și să o completezi periodic, fie că vorbim de reușite cu un impact mare (examenul de bacalaureat trecut cu bine), ori că ne raportăm la „reușite mici”, ca finalizarea unui set de exerciții la matematică într-o zi în care tot ce ți-ai fi dorit a fost să urmărești acel serial captivant de pe Netflix.

Un alt aspect important este încrederea în ceilalți. Din păcate, auzim des în jurul nostru despre mici răutăți sau lucruri oribile pe care oamenii și le fac unii altora, iar întrebarea „cum să am încredere într-un necunoscut?” este una pertinentă. Prin încrederea în celălalt ne referim la a-i putea acorda persoanei de lângă tine „prezumția de nevinovăție”. Cum putem face asta? Un prim pas ar fi să învățăm să nu luăm lucrurile personal de la prima „greșeală” a celuilalt, pentru ca mai apoi să încercăm să înțelegem comportamentul persoanei respective. Poate remarca răutăcioasă a unui coleg nu reflectă cu adevărat intenția lui de a te răni, ci doar neputința sa de a-ți spune lucrurile pe care le apreciază la tine. Așa cum de multe ori și noi, la rândul nostru, atunci când avem o zi mai proastă, ne comportăm cu alții într-un mod neplăcut și realizăm asta abia mai târziu.

Încrederea în sine reprezintă una dintre cele mai importante resurse ale noastre, cu un impact atât în viața personală, cât și în cea profesională. Iar încrederea în ceilalți poate fi privită ca un cadou oferit oamenilor din jur, cadou care ne bucură și pe noi atunci când îl primim, la rândul nostru. 

În final, te rugăm să ne oferi puțin din încrederea ta atunci când îți spunem că, deși unele evenimente care urmează să se întâmple în universul tău, fie că vorbim de examenul de bacalaureat, de admitere, de finalizarea studiilor sau de începutul unei noi etape din viață sau al unui nou ciclu de studii, se aseamănă cu niște tigrii fioroși, pregătiți să te „devoreze”, încrederea în sine, presărată cu o pregătire corespunzătoare, poate transforma, ca prin magie, acești tigri în niște pisicuțe jucăușe 😊.

1Asociația Americană de Psihologie (APA) definește anxietatea ca fiind o stare caracterizată printr-o senzație de tensiune, îngrijorări și schimbări fizice, precum creșterea tensiunii arteriale. (https://www.apa.org/topics/anxiety)

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment