Descrierea probei / probelor de examen

Admiterea la studiile universitare de masterat la Facultatea de Matematică și Informatică se face prin concurs, indiferent de forma de învățământ la care sunt organizate, pe baza probelor stabilite prin regulament în vederea testării cunoștințelor și a capacităților cognitive, pe baza unui interviu și a analizei dosarului de concurs.

Tematica și bibliografie pentru stabilirea competențelor din domeniul ales:

Tematica 1: Structuri discrete și algoritmi

Tematica include teme discutate la cursurile de: algoritmi, structuri de date, teoria grafurilor şi combinatorică, logică, limbaje formale:

  • Algoritmică: analiza complexității algoritmilor, algoritmi de căutare, algoritmi de sortare, algoritmi recursivi, tehnici de proiectare a algoritmilor (divide et impera, greedy, programare dinamică)
  • Structuri de date: stive, cozi, liste, arbori, dicționare
  • Teoria grafurilor și combinatorică: 
    1. Elemente de combinatorică: principii de numărare; numere Stirling; grupuri de simetrii, teoria lui Polya.
    2. Elemente de Teoria Grafurilor: noțiuni şi definiții de bază; Clase speciale de grafuri; conectivitate, distanțe drumuri minime; arbori de acoperire; rețele de transport, fluxuri; colorări.
  • Logică computațională: Recunoașterea/parcurgerea expresiilor (logica propozițiilor/predicatelor).  Semantica, calculul valorii expresiilor (logica propozițiilor/predicatelor). Tabele de adevăr (logica propozițiilor). Validitate/satisfiabilitate, consecință logică, echivalență logică (logica propozițiilor/predicatelor). Raționament, rolul raționamentului. Teorema de deducție. Forme normale ale formulelor propoziționale. Rezoluție, DP, DPLL. Raționament în stil natural (logica propozițiilor/ logica predicatelor). Aplicații ale logicii: design de circuite digitale.
  • Limbaje formale și teoria automatelor: limbaje, gramatici, expresii regulate și automate finite

Tematica 2: Limbaje de programare şi inginerie software

Tematica include teme discutate la disciplinele de: Programare (Python, C, C++, Java), inginerie software şi baze de date:

  • Limbaje de programare: tipuri de date, clase, obiecte, relații între clase (moștenire, agregare, compoziție, dependență)
  • Baze de date: modelarea unei baze de date, forme normale, interogări SQL.
  • Inginerie Software: activitățile procesului de dezvoltare de software, metode agile de dezvoltare de software, diagrame UML.

Tematica 3: Sisteme de calcul

Tematica include teme discutate la disciplinele: arhitectura calculatoarelor, sisteme de operare, rețele de calculatoare:

  • Arhitectura calculatoarelor: structura unui sistem de calcul, unitatea centrală de prelucrare, memoria unui sistem de calcul, dispozitivele periferice ale unui sistem de calcul, magistralele unui sistem de calcul, reprezentarea numerelor în calculator.
  • Sisteme de operare: accesul concurent la resurse (problema secțiunii critice), probleme de comunicare, algoritmi de planificare CPU, algoritmi de paginare, algoritmi de detecție și evitare a impasului.
  • Rețele de calculatoare: încapsularea protocoalelor, comunicare orientată pe datagrame, retransmisie.

Bibliografie:

  1. Bruno Buchberger, Logic for Computer Science, Unpublished Lecture Notes, Copyright Bruno Buchberger, 1991, http://staff.fmi.uvt.ro/ adrian.craciun/lectures/ logica/pdf/buchberger-logic.pdf
  2. Mordechai Ben-Ari, Mathematical Logic for Computer Science, Ed. Springer Verlag London, 2009
  3. Adrian Crăciun, Logic for Computer Science (note de curs), http://staff.fmi.uvt.ro/˜adrian.craciun 
  4. Mircea Marin, Graph Theory and Combinatorics (note de curs), http://staff.fmi.uvt.ro/˜mircea.marin
  5. Th. Cormen, Ch. Leiserson, R. Rivest, C. Stein, Introduction in algorithms, Ed. MIT Press, 2008; (trad. lb română) Ed. Teora, 1995
  6. Allen B. Downey, Chris Mayfield, Think Java - How to Think Like a Computer Scientis, Copyright Allen Downe, 2012
  7. H. Garcia-Molina, J. Widom, Database Systems: The Complete Book, ED. Pearson Education Inc, 2009
  8. John M. Harris, Jeffry L. Hirst, Michael J. Mossinghoff, Combinatorics and Graph Theory, Ed. Springer Science+Business Media, 2008
  9. J. E. Hopcroft, R. Motwani, J. D. Ullman, Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation (3rd Edition), Addison-Wesley Longman Publishing Co., Inc., 2006
  10. I. Jacobson, H. Lawson, Pan-Wei Ng, P.E. McMahon, M. Goedicke, The Essentials of Modern Software Engineering, ACM Books, 2019
  11. B. Kernighan, D. Ritchie, The C Programming Language, Ed. Addison-Wesley, 2001
  12. D. C. Kozen, Automata and Computability, Ed. Springer, 1997
  13. Dragos-Radu Popescu, Combinatorica și Teoria Grafurilor, Ed. Societatea de Științe Matematice din Romania, 2005
  14. Ian Sommerville, Software Engineering 9-th ed., Ed. Pearson Education Limited, 2016
  15. Ian Sommerville, Engineering software products, Pearson Education, 2020
  16. Bjarne Stroustrup, The C++ Programming Language, ED. Pearson Education, 2005
  17. Andrew S. Tanenbaum, Todd Austin, Structured Computer Organization, Ed. Pearson, 2013
  18. Andrew S. Tanenbaum, Computer Networks, Ed. Pearson, 2011
  19. Andrew S. Tanenbaum, Modern Operating Systems, Ed. Pearson, 2009
  20. Resursă web: http://agilemodeling.com/essays/umlDiagrams.htm

 

 

Informații probe de admitere

    Selecţia candidaţilor înscrişi la concursul de admitere se realizează pe baza mediei de admitere, care se calculează ca medie ponderată astfel: (1) media examenului de licenţă - în pondere de 40%; (2) nota pe dosar - în pondere de 30% (evaluare CV, rezultate obținute, inclusiv premii şi distincţii obţinute la concursuri naţionale sau internaționale, analiza conținut scrisoare de intenţie (cu accent pe motivaţia alegerii programului), nivelul de cunoaștere a limbii engleze (pe baza certificatului de competențe lingvistice), elemente de compatibilitate a programului de studii universitare de licenţă absolvit cu programul de studii universitare de masterat ales); (3) interviu - în pondere de 30% (se evaluează capacitatea de a răspunde la întrebări referitoare la motivația alegerii programului de studii precum și verificarea competențelor specifice domeniului de studii ales, conform tematicii și bibliografiei stabilite la nivelul facultății). Media generală de admitere, N, se calculează cu două zecimale, fără rotunjire, după următoarea formulă: N = 0.4*N1+0.3*N2 +0.3*N3, unde N1 este media la examenul de licență, N2 este nota acordată de comisia de examinare în urma analizei dosarului de concurs, iar N3 este nota acordată de comisia de examinare în urma interviului.

Listă acte necesare

Documentele necesare pentru dosarul de înscriere la programele de studii universitare de masterat din cadrul Facultății de Matematică și Informatică sunt următoarele:

  1. Carte de identitate/buletin;
  2. Certificat de naștere – pentru absolvenții UVT ai studiilor universitare de licență din anul curent documentul nu este obligatoriu, putând fi preluat din dosarul existent la ciclul de studii universitare de licență;
  3. Certificat de căsătorie – dacă este cazul;
  4. Diploma de licență sau diplomă echivalentă cu aceasta, însoțită de suplimentul la diplomă, sau adeverință de absolvire a studiilor universitare de licență, însoțită de foaia matricolă, pentru candidații absolvenți ai studiilor universitare de licență în anul curent; absolvenții UVT ai studiilor universitare de licență din anul curent nu trebuie să încarce adeverința de absolvire a studiilor universitare de licență și foaia matricolă pe platforma de admitere în vederea înscrierii pentru studii universitare de masterat în același an, rezultatele examenului de finalizare a studiilor universitare de licență, respectiv media anilor de studii universitare de licență, fiind preluate în dosarul candidatului direct de comisiile de admitere ale facultăților UVT;
  5. Adeverință medicală eliberată de medicul de familie, nu mai veche de 90 de zile de la data prezentării acesteia la biroul de preluare a documentelor, care să ateste dacă respectivul candidat este apt pentru a se înscrie să parcurgă studii universitare și, dacă este cazul, afecțiunile cronice de care suferă candidatul (neuropsihiatrice, de natură psiho-patologică, pulmonare, dermato-venerice, handicap (tipul, gradul) etc.). Tulburările specifice de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie etc.) sau eventuale cerințe educaționale speciale vor fi atestate printr-un certificat de diagnostic;
  6. Adeverință care atestă parcurgerea unui alt program de studii universitare de masterat (finalizat sau nu la momentul depunerii dosarului), în care să fie menționat regimul de finanțare în care a fost parcurs fiecare an de studii (cu finanțare de la bugetul de stat/cu taxă, dacă acesta este/a fost desfășurat la o instituție de învățământ superior de stat din România) și, dacă este cazul, anii și semestrele de studii în care studenta/studentul a beneficiat de bursă, respectiv tipul acesteia – dacă este cazul.
  7. Curriculum Vitae;
  8. Scrisoare de intenție (în Scrisoarea de intenție, candidatul prezintă intențiile și motivația alegerii făcute în raport cu programul de studii universitare de masterat la care aplică).
Calendarul procesului de admitere
  • Perioada de înscriere
    până la data de 14 iulie 2025, ora 14:00
  • Data afișării rezultatelor preliminare
    15 iulie 2025, ora 16:00
  • Data susținerii probei/probelor de admitere (zi, oră)
    16 – 17 iulie 2025 (interviul de admitere se va desfășura în sălile din sediul central UVT – B-dul V. Pârvan, nr. 4 - pe baza unei planificări comunicată candidaților în data de 15 iulie 2025 ora 20:00 pe adresa de e-mail specificată în dosarul de înscriere și afișată pe site-ul de admitere al UVT)
  • Termen limită pentru certificarea documentelor conform cu originalul - iulie
    17 iulie 2025, ora 15:00
  • Data afișării rezultatelor
    17 iulie 2025, ora 16:00
  • Perioada de depunere a contestațiilor
    17 iulie 2025, ora 16:00 – 18 iulie 2025, ora 16:00
  • Data afișării rezultatelor după contestații
    18 iulie 2025, ora 18:00
  • Perioada confirmării locurilor
    18 iulie 2025, ora 18:00 – 19 iulie 2025, ora 14:00
  • Data afișării rezultatelor după confirmări
    19 iulie 2025, ora 18:00
  • Perioada confirmării locurilor (etapa a doua de confirmări)
    19 iulie 2025, ora 18:00 – 20 iulie 2025, ora 13:00
  • Data afișării rezultatelor după confirmări (etapa a doua de confirmări)
    20 iulie 2025, ora 15:00
  • Data afișării rezultatelor finale
    20 iulie 2025, ora 18:00
Calendarul procesului de admitere pentru sesiunea din septembrie (valabil în cazul în care vor rămâne locuri disponibile după prima sesiune de admitere)
  • Perioada de înscriere septembrie
    până la data de 09 septembrie 2025, ora 14:00
  • Data afișării candidaților înscriși septembrie
    10 septembrie 2025, ora 14:00
  • Data susținerii probei/probelor de admitere septembrie
    11 septembrie 2025 (interviul de admitere se va desfășura în sălile din sediul central UVT – B-dul V. Pârvan, nr. 4 - pe baza unei planificări comunicată candidaților în data de 10 septembrie 2025, ora 16:00 pe adresa de e-mail specificată în dosarul de înscriere și afișată pe site-ul de admitere al UVT
  • Termen limită pentru certificarea documentelor conform cu originalul - septembrie
    11 septembrie 2025, ora 12:00
  • Data afișării rezultatelor septembrie
    11 septembrie 2025, ora 15:00
  • Perioada de contestații
    11 septembrie 2025, ora 15:00 – 12 septembrie, ora 15:00
  • Afișarea rezultatelor după contestații septembrie
    12 septembrie 2025, ora 17:00
  • Perioada confirmării locurilor septembrie
    12 septembrie 2025, ora 17:00 – 13 septembrie, ora 8:00
  • Data afișării rezultatelor după confirmări
    13 septembrie 2025, ora 12:00
  • Perioada confirmării locurilor (etapa a doua de confirmări) septembrie
    13 septembrie 2025, ora 12:00 – 14 septembrie, ora 12:00
  • Data afișării rezultatelor după confirmări (etapa a doua de confirmări) septembrie
    14 septembrie 2025, ora 16:00
  • Data afișării rezultatelor finale septembrie
    14 septembrie 2025, ora 18:00
Rezultatele procesului de admitere

Informații cu privire la rezultatele procesului de admitere la studiile universitare de licență pot fi găsite la:

sau

Fii la curent cu noutățile
despre admitere

Inscrierea la newsletter nu a putut fi salvat. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes la newsletterul Admitere UVT

Newsletter admitere

Abonează-te la newsletterul admitere UVT pentru a fi tot timpul la curent cu cele mai noi informații legate de procesul de admitere.

We use Brevo as our marketing platform. By submitting this form you agree that the personal data you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with Brevo's Privacy Policy.