Politica de cazare
Conform cu „Regulamentul de cazare în căminele UVT”.
În cadrul sesiunii de admitere din luna septembrie 2022, Facultatea de Fizică vă oferă oportunitatea înscrierii la următoarele programe de studiu:
Program de studiu licență/masterat | Nr. locuri buget | Nr. locuri taxă |
Fizică (l) | -- | 13 |
Fizică informatică (l) | 11 | 13 |
Fizică medicală (l) | 20 | 13 |
Astrophysics, elementary particles and computational physics (m) | 12 | 9 |
Fizică aplicată în medicină (m) | 13 | 7 |
Physics and technology of advanced materials (m) | 12 | 8 |
Masterat didactic în Fizică (m)*** | 5 | -- |
*** Informații despre calendarul admiterii, documentele necesare etc. sunt disponibile pe pagina dedicată!
Suplimentar, cetățenii din categoria "români de pretutindeni" au alocate:
Licență - 2 locuri bugetate, din care 1 cu bursă;
Masterat - 2 locuri bugetate, din care 1 cu bursă.
Facultatea de Fizică este una din facultățile de elită ale Universității de Vest din Timișoara, oferă o educație de înaltă calitate, caracterizată de flexibilitate și interdisciplinaritate, fiind un centru de referință al demersurilor intelectuale și științifice pentru Timișoara și România. Îmbinând tradiția de 72 de ani cu metodele moderne, la Facultatea de Fizică cunoștințele studenților sunt perfecționate prin cercetare la standarde internaționale și prin varietatea cursurilor predate.
Trecând prin transformări succesive, Facultatea de Fizică și-a constituit modelul actual, fiind un important centru de învățământ, știință și cultură. Rolul său principal este de a pregăti specialiști in domeniul Fizică (cercetători, fizicieni, cadre didactice) iar după crearea specializărilor Fizică informatică, respectiv Fizică medicală și specialiști cu dublă specializare care sunt apreciate în perspectivă ca specializări de viitor, corespunzând necesităților actuale și viitoare, pentru procesul de învățământ, mediul economic și de cercetare.
Pentru cei care doresc sa exploreze în profunzime subiectele care îi interesează pentru a profesa în cercetare, în învătământul superior sau să devina cercetători autonomi, să ofere consultanță la un nivel înalt exista apoi programele de doctorat cu durata de 3 ani. Spectrul larg de domenii în care absolvenții noștri și-au găsit un loc de muncă arată că facultatea noastră oferă absolvenților săi o pregătire de bază care poate fi ușor fructificată în cele mai diverse profesii, precum:
- cercetători în laboratoare și institute de cercetare din țară și străinătate;
- fizicieni în spitale și laboratoare medicale;
- specialiști în cadrul firmelor care operează în domeniile: informatic, electronic, energetic, aerospațial și de telecomunicații, din țară și străinătate;
- cadre didactice în școli, licee și universități din țară, Europa și America;
- specialiști în agențiile (private și de stat) de securitate și informații;
- specialiști în domeniul bancar și al prognozei financiare.
LICENȚĂ
(1) Documentele necesare pentru dosarul de înscriere la programele de studii universitare de licență din cadrul Facultății de Fizică sunt următoarele:
(2) Candidații cetățeni români sau proveniți din state membre ale Uniunii Europene, din Spațiul Economic European și din Confederația Elvețiană care au efectuat studiile liceale în afara României trebuie să prezinte, suplimentar documentelor de mai sus, și documentul de echivalare/recunoaștere a studiilor eliberat de Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor (CNRED). Documentele necesare și procedura pentru echivalarea studiilor efectuate în afara României sunt menționate în Anexa 1 a Regulamentului de admitere.
(3) Pentru admiterea la programele de studii universitare de licență cu predare în limba română, cetățenii străini care nu prezintă acte de studii eliberate de unități/instituții de învățământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română, au obligația să prezinte un certificat de competență lingvistică pentru limba română eliberat de instituții abilitate de Ministerul Educației.
(4) Documentele necesare pentru candidații care aplică pentru locuri destinate cetățenilor români de pretutindeni (Români de pretutindeni = persoanele care își asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit, precum și românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora și cetățenii români cu domiciliul stabil sau reședința în străinătate (care nu dețin carte de identitate românească)) sunt menționate în Anexa 2 a Regulamentului de admitere.
(5) Candidații eligibili pentru a fi scutiți de taxa de înscriere, conform articolului 21 al regulamentului de admitere, vor încărca pe platforma de admitere și documentele justificative pentru categoria în care se încadrează.
(6) Candidații cu rezultate deosebite la olimpiade și concursuri naționale sau internaționale pot încărca documentele justificative aferente pe platforma de admitere.
IMPORTANT!
Candidații vor trebui să prezinte toate documentele necesare procesului de admitere, în conformitate cu prevederile regulamentului privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere de la nivelul facultății, în original sau în copie legalizată, până cu cel puțin o zi înainte de data afișării listelor cu candidații admiși, conform calendarului stabilit prin regulamentul facultății privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere, la punctele de preluare a documentelor de admitere din sediile UVT sau din centrele județene de admitere organizate de UVT, pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT. Candidații care nu vor îndeplini această prevedere nu vor fi incluși în clasamentul procesului de admitere.
MASTERAT
(1) Documentele necesare pentru dosarul de înscriere la programele de studii universitare de masterat din cadrul Facultății de Fizică sunt următoarele:
(2) Candidații cetățeni români sau proveniți din state membre ale Uniunii Europene, din Spațiul Economic European și din Confederația Elvețiană care au efectuat studiile liceale în afara României trebuie să prezinte, suplimentar documentelor de mai sus, și documentul de echivalare/recunoaștere a studiilor eliberat de Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor (CNRED). Documentele necesare și procedura pentru echivalarea studiilor efectuate în afara României sunt menționate în Anexa 1 a Regulamentului de admitere.
(3) Pentru admiterea la programele de studii universitare de masterat cu predare în limba română, cetățenii străini care nu prezintă acte de studii eliberate de unități/instituții de învățământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română, au obligația să prezinte un certificat de competență lingvistică pentru limba română eliberat de instituții abilitate de Ministerul Educației.
(4) Documentele necesare pentru candidații care aplică pentru locuri destinate cetățenilor români de pretutindeni sunt menționate în Anexa 2 a Regulamentului de admitere.
(5) Candidații eligibili pentru a fi scutiți de taxa de înscriere, conform articolului 20 al regulamentului de admitere, vor încărca pe platforma de admitere și documentele justificative pentru categoria în care se încadrează.
(6) Pentru programele de studii cu predare într-o limbă de circulație internațională, candidații vor încărca documente justificative pentru a atesta cunoașterea limbii de predare, fiind relevante numai acele documente care atestă cunoașterea limbii respective de nivel minimum B2.
Alte prevederi din Regulamentul de admitere pentru programele de studii universitare de masterat
(1) Candidații care au promovat examenul de finalizare a studiilor universitare de licență în sesiunile corespunzătoare anului universitar 2021-2022 la altă instituție de învățământ superior decât UVT pot încărca pe platforma de admitere și prezenta la punctele de preluare a documentelor necesare procesului de admitere din sediile UVT și din centrele județene de admitere organizate de UVT, pentru sesiunea de admitere imediat următoare examenului de licență în anul 2022, în locul diplomei de licență, adeverința eliberată de către instituția de învățământ în care se menționează media generală de la examenul de licență, notele obținute la probele susținute la examenul de licență, termenul de valabilitate și faptul că nu a fost eliberată diploma.
(2) Candidații care au promovat examenul de finalizare a studiilor universitare de licență în sesiunile corespunzătoare anului universitar 2021-2022 la UVT nu trebuie să încarce pe platforma de admitere sau să prezinte la punctele de preluare a documentelor necesare procesului de admitere din sediile UVT și din centrele județene de admitere organizate de UVT adeverința de absolvire a studiilor universitare de licență. Rezultatele absolvenților UVT la examenul de finalizare a studiilor universitare de licență aferent anului curent vor fi puse la dispoziția comisiilor de admitere ale facultăților UVT de Secretariatul general UVT.
(3) În vederea înmatriculării la studiile universitare de masterat, candidații admiși pe locurile finanțate de la bugetul de stat au obligația să depună la punctele de preluare a documentelor necesare procesului de admitere din sediile UVT și centrele județene de admitere organizate de UVT, diploma de licență (sau adeverința, pentru candidații care au promovat examenul de finalizare a studiilor universitare de licență în sesiunea 2021-2022) în original. Pentru absolvenții studiilor universitare de licență din anul curent de la UVT admiși la un program de studii universitare de masterat organizat de UVT pe un loc finanțat de la bugetul de stat, adeverința de absolvire a studiilor universitare de licență va fi depusă în original la dosarul studenților de reprezentanții UVT.
IMPORTANT!
Candidații vor trebui să prezinte toate documentele necesare procesului de admitere, în conformitate cu prevederile regulamentului privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere de la nivelul facultății, în original sau în copie legalizată, până cu cel puțin o zi înainte de data afișării listelor cu candidații admiși, conform calendarului stabilit prin regulamentul facultății privind organizarea și desfășurarea procesului de admitere, la punctele de preluare a documentelor de admitere din sediile UVT sau din centrele județene de admitere organizate de UVT, pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT. Candidații care nu vor îndeplini această prevedere nu vor fi incluși în clasamentul procesului de admitere.
august 2022 - 11 septembrie 2022
12 septembrie 2022, 13:00
13 septembrie 2022, ora 11:00
13 septembrie 2022, ora 18:00
14 septembrie 2022, ora 13:00
14 septembrie 2022, ora 13:00 - 15 septembrie 2022, ora 13:00
15 septembrie 2022, ora 14:00
15 septembrie 2022, ora 14:00 - 16 septembrie 2022, ora 18:00
17 septembrie 2022, ora 12:00
17 septembrie 2022, ora 12:00 - 18 septembrie 2022, ora 12:00
18 septembrie 2022, ora 13:00
august 2022 - 11 septembrie 2022
12 septembrie 2022, ora 10:00
13 septembrie 2022, în intervalul orar 16:00 - 19:00
13 septembrie 2022, ora 18:00
14 septembrie 2022, ora 12:00
14 septembrie 2022, ora 12:00 - 15 septembrie 2022, ora 12:00
15 septembrie 2022, ora 13:00
15 septembrie 2022, ora 13:00 - 16 septembrie 2022, ora 14:00
16 septembrie 2022, ora 15:00
16 septembrie 2022, ora 15:00 - 17 septembrie 2022, ora 23:59
18 septembrie 2022, ora 14:00
Conform cu „Regulamentul de cazare în căminele UVT”.
ERASMUS+
OSUT
Rampă acces parter.
(1) Participanții la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu” care obțin un minimum 60% din punctajul probelor de concurs pot beneficia de echivalarea punctajului obținut cu valoarea N=10 din formula de calcul a mediei de admitere..
(2) Candidații care au obținut performanțe recunoscute la Olimpiadele Naționale sau Internaționale de Fizică, în concursuri naționale, regionale (pe grupe de țări), precum și deținătorii Diplomelor de Merit acordate de către Facultatea de Fizică în care se specifică faptul că deținătorii beneficiază de avantaje la examenul de admitere, vor fi echivalați în cadrul concursului de admitere cu N=10 din formula de calcul a mediei de admitere.
(3) Elevii care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale sau internaționale, inclusiv elevii care au obținut mențiune, premiul I, II și III la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu” organizat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, sunt scutiți de taxa de înscriere și de taxa de înmatriculare!
(Pentru alte categorii de candidați care beneficiază de scutiri de taxe vă rugăm să consultați Regulamentul de admitere și pagina facultății.)
C13, C16
Bd. Vasile Pârvan, nr. 4, Timișoara
Începând cu anul 2017, domeniul Fizică de la Universitatea de Vest din Timișoara se regăsește constant în cel mai vechi și cel mai prestigios clasament internațional al universităților, Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut și ca ranking-ul Shanghai.
Grup Alumni:
https://www.facebook.com/groups/240870393012380/members/