Articolul 11. Concursul/probele de admitere
(1) Admiterea la studiile universitare de licență la Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării, indiferent de forma de învățământ la care sunt organizate, se face prin concurs, pe baza probelor stabilite prin prezentului regulament, în vederea evaluării competențelor.
(2) Admiterea la programele de studii universitare de licență constă într-o selecție a candidaților care își depun dosarul de admitere, pe baza mediei dintre nota obținută la proba scrisă de limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat (în proporție de 50%) și nota obținută la Testul de evaluare a competențelor lingvistice și de raționament (în proporție de 50%).
(3) Pentru toate programele de studii universitare de licență din cadrul Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării se va organiza o probă de admitere de tipul unui test de evaluare a competențelor lingvistice și de raționament.
(4) Testul de evaluare a competențelor lingvistice și de raționament este o probă scrisă și are trei secțiuni (sarcini): vocabular, raționament analogic și raționament inductiv. Fiecărei sarcini îi corespund 15 subiecte cu o singură variantă de răspuns corectă. Punctajul maxim al testului este 10 (zece) și se calculează astfel: 0,20 puncte x număr răspunsuri corecte + 1 punct din oficiu.
(5) Timpul de lucru pentru rezolvarea Testului de evaluare a competențelor lingvistice și de raționament este de 60 de minute.
(6) Nota minimă de promovare a testului de evaluare a competențelor lingvistice și de raționament va fi 5,00.
(7) a) Accesul candidaților în sălile de concurs este permis pe baza unui act de identitate cu poză, până la ora 08:45.
- b) Se interzice candidaților să dețină asupra lor pe timpul desfășurării probei orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și orice mijloace de comunicare la distanță (telefoane mobile, tablete etc.). Încălcarea acestor dispoziții constituie fraudă și atrage eliminarea din concurs și notarea lucrării cu nota 1 (unu). Comisia de supraveghere va întocmi un proces verbal în care va menționa motivul eliminării din examen a candidatului, pe care îl va atașa lucrării acestuia.
- c) În vederea elaborării lucrărilor scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pix cu pastă de culoare neagră sau albastră permanentă.
- d) Candidații sunt repartizați în săli în ordine alfabetică, conform listelor publicate pe site-ul facultății. Fiecare candidat primește o teză de concurs tipizată, cu ștampila facultății, pe care își scrie cu majuscule numele și prenumele și completează celelalte date. Colțul tezei de concurs va fi lipit și ștampilat la momentul predării lucrării, numai după ce persoanele care supraveghează în sală au verificat identitatea candidaților și completarea corectă a tuturor datelor prevăzute și după ce responsabilii de sală au semnat în interiorul porțiunii care urmează a fi sigilată.
e) Din momentul deschiderii plicului în care se află testele de concurs, niciun candidat nu mai poate intra în sală și niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă
lucrarea scrisă și semnează predarea acesteia. Candidații care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului pierd dreptul de a mai susține proba respectivă.
- f) Pe toată durata desfășurării probei este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidați. În cazuri excepționale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el trebuie să fie însoțit permanent de una dintre persoanele care supraveghează, până la întoarcerea în sala de concurs.
- g) Niciun membru al comisiei de admitere prezent la locul de desfășurare a concursului nu poate comunica în exterior conținutul subiectelor de concurs până la încheierea probei scrise.
- h) Foile primite de către candidat nu se vor schimba de către membrii comisiei, indiferent de motivele invocate de candidat.
(8) a) Pe parcursul desfășurării probei, membrii comisiei de admitere și supraveghetorii din săli nu pot da candidaților indicații referitoare la rezolvarea testului și nu pot aduce modificări acestuia sau baremului de evaluare și notare. Orice nelămurire legată de subiecte se discută direct cu comisia de elaborare a subiectelor.
- b) Fiecare candidat primește atâtea teste tipizate câte îi sunt necesare.
- c) La expirarea timpului acordat, candidații predau lucrările sub semnătură. Ultimii trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
- d) Toți candidații semnează, la momentul predării lucrărilor, în procesele verbale de predare-primire a acestora.
- e) Președintele comisiei de admitere preia lucrările sub semnătură de la supraveghetori.
- f) Frauda dovedită atrage eliminarea din concurs. Se consideră fraudă și înscrierea numelui candidatului pe teza de concurs în afara rubricii care se sigilează și orice alte semne distinctive care ar permite identificarea lucrării. În aceste cazuri, responsabilul de sală consemnează într-un proces-verbal faptele și măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu mențiunea „Fraudă“. Procesul verbal se comunică comisiei de admitere și candidatului respectiv.
- g) Sancțiunea prevăzută la litera f) se aplică și pentru depășirea timpului de concurs.
- h) Pentru fiecare sală de concurs se întocmește un proces verbal.
(9) a) Baremele de evaluare și notare stabilite de comisia de elaborare a subiectelor se afișează și se publică pe site-ul facultății (www.pfc.uvt.ro). Candidații pot depune contestațiile online la adresa admitere.fsgc@e-uvt.ro. Contestațiile la barem se soluționează de comisia de soluționare a contestațiilor. Baremul stabilit în urma soluționării contestațiilor se publică pe pagina de internet a acesteia. Contestațiile pot fi transmise doar de pe adresa de e-mail cu care este înscris candidatul la concursul de admitere la adresa de e-mail admitere.fsgc@e-uvt.ro.
- b) În situația în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se anulează una sau mai multe întrebări din testul de evaluare, punctajul corespunzător întrebărilor anulate se acordă tuturor candidaților.
- c) În situația în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se apreciază că răspunsul corect la una dintre întrebări este altul decât cel indicat în barem, se corectează baremul și se va acorda punctajul corespunzător întrebării respective numai candidaților care au indicat răspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.
- d) În situația în care, în urma soluționării contestațiilor la barem, se apreciază că răspunsul indicat ca fiind corect în baremul inițial nu este singurul răspuns corect, punctajul corespunzător întrebării respective se acordă pentru oricare dintre variantele de răspuns stabilite ca fiind corecte prin baremul definitiv.
(10) a) Candidații pot contesta punctajele obținute. Contestația poate fi transmisă doar de pe adresa de e-mail cu care este înscris candidatul la concursul de admitere la adresa de e-mail admitere.fsgc@e-uvt.ro.
- b) În vederea soluționării contestațiilor, colțul lucrării se va sigila din nou.
- c) Contestațiile se soluționează de către comisia de soluționare a contestațiilor, iar rezultatele contestațiilor se afișează în termen de 24 de ore de la data expirării termenului de depunere a contestațiilor.
- d) Nota acordată de comisia menționată la pct. c) este definitivă și nu poate fi mai mică decât nota contestată.
Această procedură va fi afișată pe site-ul https://admitere.uvt.ro/ și pe cel al Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării, https://pfc.uvt.ro/.